Možganski tumorji

Asist. dr Marija Skoblar Vidmar, dr. med. v publikaciji  Možganski tumorji predstavlja to, raznovrstno skupino bolezni, tako po etiologiji kot tudi po načinu in izidu zdravljenja. Onkološko zdravljenje vključuje kirurgijo, radioterapijo in sistemsko terapijo. Pogosto je dolgotrajno, nemalokrat doživljenjsko. Individualen pristop in multidisciplinarna obravnava izboljšata potek zdravljenja in kakovost življenja bolnikov z možganskimi tumorji.

 

Ogled >>

Hormonsko zdravljenje raka prostate

Rak prostate uvrščamo med hormonsko odvisne vrste raka, posledično je eden od možnih načinov zdravljenja (poleg operacije in obsevanja) tudi zaviranje delovanja moških spolnih hormonov v telesu. Urška Bokal, dr. med. spec. onk. v knjižici piše o načinu hormonskega zdravljenja, o neželenih učinkih in o tem, kako lahko bolnik pri zdravljenju aktivno sodeluje.

Ogled >>

Pravi moški – Prisluhni telesu!

Moški navadno ne posvečajo dovolj pozornosti svojemu zdravju, za rakom pa zbolevajo pogosteje kot ženske. Težje odkrito spregovorijo o bolezni, k zdravniku pa gredo šele takrat, ko je že res hudo. Prisluhni telesu! Poskrbi zase! moške spodbuja, da so pozorni na telesne spremembe, da ne oklevajo in pravočasno obiščejo zdravnika, da se izogibajo slabim navadam in se odzovejo vabilom na presejalne teste programa SVIT. S tem želi prispevati k zgodnejšemu odkrivanju raka in večji možnosti preživetja, z opozarjanjem na dejavnike tveganja pa zmanjšati število obolelih.

Ogled >>

Skrbimo za analno zdravje

V želji, da bi kar najbolje in odgovorno skrbeli za svoje zdravje, vas želimo opozoriti tudi na pomembnost analnega zdravja. Zato smo vam pripravili nekaj osnovnih informacij in navodila za samopregledovanje zadnjika in zadnjikovega kanala, s katerim se lahko izognete marsikateri nevšečnosti.

Ogled >>

Limfedem – kaj moram vedeti o limfedemu

Limfedem je kronično in napredujoče stanje, ki negativno vpliva na kakovost življenja. Ne poznamo načina, kako ga preprečiti, poznamo pa številne ukrepe, s katerimi oteklino zmanjšamo in preprečujemo poslabšanje. Knjižica, ki je nastala, naj vam bo v pomoč pri odkrivanju prvih znakov limfedema, pri iskanju načinov zdravljenja, predvsem pa naj vas spomni na različne načine, s katerimi lahko uspešno preprečimo poslabšanje otekline in vzdržujemo zadovoljivo stanje. (Nataša Kos)

Ogled >>

Nešteto razlogov za življenje

Avtorica knjige, prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med. je kot pionirka psihoonkologije že pred mnogimi leti razumela, da zdravljenje telesa ni dovolj, potrebno je zdraviti tudi dušo. Tlakovala je pot Oddelku za psihoonkologijo na Onkološkem inštitutu in pot za organizirano samopomoč bolnikov v slovenskem prostoru; bolniki so dobili svoje Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.

“Knjiga Nešteto razlogov je knjiga o vrednotah, velikem poslanstvu in srčnosti. Takšne lastnosti pa odlikujejo tudi njeno avtorico”, je v uvodu zapisala strokovna direktorica Onkološkega inštituta, izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med.

Dosegljiva je na povezavi: http://www.onkologija.org/wp-content/uploads/NestetoRazlogovZaZivljenje_zaSplet.pdf

Ogled >>

Spolnost in suha nožnica med onkološkim zdravljenjem

Onkološko zdravljenje raka dojk lahko povzroči težave v spolnosti. Nekatere težave, kot je suha nožnica, lahko z zdravljenjem in spremembo življenjskega sloga ublažimo ali odpravimo. Avtorica publikacije je doc. dr. Nina Kovačević, dr. med.

Ogled >>

Kako preprečimo limfedem

Limfedem je zastajanje tekočine v delu telesa, ki nastane zaradi nezadostnega delovanja limfnega sistema. Najpogostejši vzroki za nastanek limfedema so odstranitev vseh bezgavk ali biopsije varovalne bezgavke, obsevanja ali poškodbe. Nastane lahko kadarkoli, tudi vrsto let po kirurškem posegu ali obsevanju, največkrat zaradi ponovne poškodbe. Limfedem zelo težko odpravimo, zato ga je bolje preprečevati.

 

Ogled >>

Paliativna oskrba

Člani tima Oddelka za akutno paliativno oskrbo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani so v zgibanki odgovorili na vprašanja kaj je paliativna oskrba, komu je namenjena in katere so pomembne značilnosti paliativne oskrbe, po katerih se razlikuje od drugih pristopov zdravljenja. V publikaciji boste našli tudi informacije, kakšna paliativna oskrba je namenjena bolnikom z neozdravljivimi boleznimi in kako pomembna je tudi podpora svojcem.

Ogled >>

Ko v družino vstopi bolezen

V publikaciji, ki jo je pripravila mag. Andreja Cirila Škufca Smrdel, univ. dipl. psih. boste našli napotke in nasvete za svojce in bližnje bolnikov z rakom. Bolezen namreč ne poseže le v življenje posameznika, temveč njegove celotne ožje in širše družine. Svojci skušajo pomagati po najboljših močeh in bolnemu posvetiti čim več časa, ob tem pa se pogosto soočajo z vprašanjem, kako pomagati in kako to uskladiti z vsakodnevnimi obveznostmi.

 

Ogled >>

Kožni melanom

Avtorji prof. dr. Marko Hočevar, dr. med., doc. dr. Barbara Perić, dr. med., prof. dr. Primož Strojan, dr. med., in izr. prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med. so v zgibanki predstavili vse informacije o tem, kaj kožni melanom je, kateri so dejavniki tveganja, kako ga prepoznamo, kako poteka diagnostika in zdravljenje ter kaj lahko storimo sami, da zmanjšamo tveganje za nastanek melanoma.

Ogled >>

Rak mod

Avtorica dr. Breda Škrbinc, dr. med., je pripravila odgovore na nekaj osnovnih vprašanj o raku mod, ki ogroža predvsem mlajše moške; vsako leto jih na novo zboli okrog 100. K sreči pa je to dobro obvladljiva bolezen tudi v napredovalem stadiju. Odkrijete jo lahko sami z rednim samopregledovanjem mod.

Ogled >>

Raki glave in vratu

Avtor prof. dr. Primož Strojan, dr. med., je pripravil odgovore na nekaj osnovnih vprašanj o tem, kaj so raki glave in vratu, o dejavnikih tveganja, diagnostiki in zdravljenju ter pričakovanih rezultatih. V to skupino štejemo rake ustne votline, vključno z ustnicami, rake žrela, grla, nosne votline in obnosnih votlin ter velikih in malih žlez slinavk. Informacije naj bodo v pomoč pri boljšem razumevanje te bolezni.

Ogled >>

Izbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri njihovi uporabi v onkologiji

Bolniki pogosto iščejo dodatne možnosti za obvladovanje bolezni in izboljšanje počutja ter posegajo po prehranskih dopolnilih in drugih pripravkih. Dejstvo je, da ti lahko vplivajo na njihov odziv na zdravljenje, na zdravljenje samo in na delovanje celotnega organizma. V knjižici je predstavljenih osem pripravkov, ki vsebujejo rastlinske izvlečke in eden, ki vsebuje vulkanski prah.

Ogled >>

Rak trebušne slinavke

Avtor prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., specialist internist gastroenterolog v knjižici opisuje  značilnosti, pojavnost, postopke odkrivanja in ugotavljanja bolezni ter načine zdravljenja raka trebušne slinavke. Spodbuja vas z novimi spoznanji in ponuja vrsto koristnih nasvetov. V poglavju Pričevanje vas bo nagovorila iskrena izpoved bolnice, ki je udomačila svojo bolezen, in med drugim povedala, da jo je ta na poseben način celo osvobodila.

Ogled >>

Rak trebušne slinavke

Zbolevnost za rakom trebušne slinavke v Evropi narašča. Kateri so nevarnostni dejavniki za nastanek bolezni, kdo je najbolj ogrožen, kakšni so bolezenski znaki in kako poteka zdravljenje? Odgovore na ta vprašanja je pripravil prof. dr. Borut Štabuc, dr. med, uredila pa prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med.

Ogled >>

Rak pljuč

Našo usodo lahko zasenčita tudi nevednost in neznanje. Zato je prav, da se poučite o raku pljuč, ki ogroža vse več ljudi. Upamo, da Vam bodo pri tem pomagali tudi naši odgovori na nekaj osnovnih vprašanj o tej bolezni.

Ogled >>

Imunoonkologija

Imunoonkologija je nov način zdravljenja raka, ki prinaša novo upanje številnim bolnikom. Pomembno je, da pri svojem zdravljenju aktivno sodelujete in spoznavate tudi nove pristope, da se boste o možnostih zdravljenja in o najbolj ustreznih rešitvah lahko pogovarjali s svojim zdravnikom.

Ogled >>

Rak ščitnice

Ob soočanju z boleznijo, ki je zaznamovala Vaše življenje, je pomembno, da se pogumno spopadete z njo in jo čim bolje spoznate. Zato se poučite o osnovnih dejstvih obvladovanja raka ščitnice. Upamo, da Vam bodo pri tem pomagali tudi naši odgovori na nekaj ključnih vprašanj o tej bolezni.

Ogled >>

Rak pljuč

V knjižici vas priznani zdravnici asist. dr. Martina Vrankar, dr. med. in asist. dr. Karmen Stanič, dr. med. opominjata na nevarnosti te bolezni, ko opisujeta značilnosti raka pljuč, postopke ugotavljanja in zdravljenja ter ponujata vrsto koristnih nasvetov. Novosti v zdravljenju prinašajo novo veliko upanje tudi za bolnike z rakom pljuč. V pomoč in navdih vam bodo tudi štiri zgodbe bolnikov in bolnic, ki z nami delijo lastno izkušnjo bolezni.

Ogled >>

Rak ščitnice

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Avtor prof. dr. Nikola Bešić, dr. med., v popravljeni in dopolnjeni izdaji knjižice Rak ščitnice opisuje nove smernice celostne obravnave bolnikov in odgovarja na njihova vprašanja. Bolniki pa pričujejo o svojem življenju z boleznijo.

Ogled >>

Duševna stiska pri bolnikih z rakom

Avtorica mag. Andreja C. Škufca Smrdel, univ. dipl. psih., je pripravila nekaj osnovnih informacij o duševni stiski, da bi jo bolniki lažje prepoznavali in obvladovali, si znali pomagati in po potrebi poiskati pomoč.

Ogled >>

Kirurško zdravljenje raka dojk in rekonstrukcija dojk

Avtorja prim. Matjaž Kaučič, dr. med., in prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., priznana strokovnjaka s področja obravnave raka dojk, namenjata knjižico vsem ženskam ob prvem soočanju z diagnozo raka dojk z namenom, da bi našli v njej oporo pri svoji odločitvi za zdravljenje .

Ogled >>

Rak dojke

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Prostovoljke programa Pot k okrevanju so na podlagi lastne izkušnje in usposabljanja zbrale vrsto koristnih nasvetov za ženske z rakom dojk, za lažje soočenje s prizadetostjo in boljše okrevanje. Posebno spodbudo dajejo s svojimi pričevanji.

Ogled >>

Rak prostate

Avtor, doc. dr. Boštjan Šeruga, dr. med., nas seznanja z bolezenskim dogajanjem, diagnostičnimi postopki in zdravljenjem raka prostate; v knjigi boste našli odgovore na najpogostejša vprašanja bolnikov ter pričevanja in razmišljanja bolnikov.

Ogled >>

Rak pljuč

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Avtor, prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med., opominja na nevarnosti te bolezni, ko opisuje značilnosti raka pljuč, postopke ugotavljanja in zdravljenja ter ponudi vrsto koristnih nasvetov. Življenjske zgodbe bolnikov, ki so predstavljene v knjižici, pa vlivajo upanje.

Ogled >>

Rak rodil

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Avtorica, doc. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., nas seznanja z rakom rodil z opisi bolezenskega dogajanja in zdravljenja po posameznih organih. Odgovarja na najpogostejša vprašanja bolnic. V knjižici najdemo tudi pričevanja in razmišljanja bolnic s to boleznijo.

Ogled >>

Rak mod

Avtorica, dr. Breda Škrbinc, dr. med., vas seznanja z rakom mod, z njegovim odkrivanjem in zdravljenjem ter odgovarja na najpogostejša vprašanja bolnikov. V pričevanjih bolnikov pa boste našli dodatno spodbudo.

Ogled >>

Rak ščitnice

Avtor, dr. Nikola Bešić, dr. med., v knjižici Rak ščitnice opisuje zapleteno dogajanje od postopkov ugotavljanja bolezni do njenega zdravljenja in odgovarja na vprašanja bolnikov. Tri bolnice in bolnik pa pričujejo o svojem življenju z boleznijo.

Ogled >>

Maligni limfomi

Avtorica, doc. dr. Barbara Jezeršek, dr. med., opisuje bolezensko dogajanje, diagnostične postopke, načine zdravljenja in odgovarja na najpogostejša vprašanja bolnikov. Pet bolnikov/bolnic pa pričuje s svojimi življenjskimi zgodbami. Knjižica je bila izdana leta 2007.

Ogled >>

Hormonsko zdravljenje raka dojk

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Knjižico je pripravila mednarodna delovna skupina za pomoč ženskam z rakom dojk, ki prejemajo hormonsko zdravljenje, z namenom, da bi razumele predlagano zdravljenje in se zanj laže odločale

Ogled >>

Hormonsko zdravljenje raka

Avtorica, dr. Simona Borštnar, dr. med., vas seznanja s hormonskim zdravljenjem pri različnih diagnozah raka, še posebej pri raku dojk in prostate, ter daje bolnikom vrsto nasvetov za boljše obvladovanje stranskih učinkov zdravljenja.

Ogled >>

Mamografija

Avtorica, prim. Breda Jančar, dr. med., seznanja ženske z mamografijo,metodo za zgodnje odkrivanje raka dojk, in z dopolnilnimi preiskavami. Opisuje spremembe v dojkah, ki so v pomoč pri samopregledovanju. Besedilo je opremljeno z bogatim slikovnim gradivom.

Ogled >>

Zdravljenje bolečine pri raku

Avtorica, prim. mag. Slavica Lahajnar Čavlovič, dr. med., nas seznanja z zapletenim dogajanjem v zvezi z nastankom in zdravljenjem bolečine ter daje bolniku vrsto nasvetov za njeno boljše obvladovanje.

Ogled >>

Kirurško zdravljenje raka dojk in rekonstrukcija dojke

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Avtorja, prim. Matjaž Kaučič, dr. med., in prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., priznana strokovnjaka s področja obravnave raka dojk, namenjata knjižico vsem ženskam ob prvem soočenju z diagnozo raka dojk z namenom, da bi našli v njej oporo pri svoji odločitvi za zdravljenje.

Ogled >>

Živeti s kostnimi zasevki

Avtorji so priznani strokovnjaki, specialisti internistične onkologije, in specialistka radioterapije z Onkološkega inštituta Ljubljana. Za bolnike z razsejanim rakom so pripravili nekatere pomembne informacije o značilnostih in nevarnostih zasevkov v kosteh, o njihovem preprečevanju in zdravljenju. Zgodbe bolnikov pa potrjujejo, da je tudi razširjeno bolezen mogoče dobro obvladovati.

Ogled >>

Ostati v gibanju

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Knjižico so pripravili v Londonu pri »Shire Health London«. Osrednji del temelji na pričevanjih bolnikov z različnih koncev sveta, ki želijo pomagati vsem, ki se soočajo z rakom in zasevki v kosteh. Med njimi pričuje tudi bolnica iz Slovenije.

Ogled >>

Knjiga, ki jo piše življenje

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Knjiga predstavlja simboličen zaključek humanitarne kampanje Nešteto razlogov za življenje, ki je potekala leta 2011 ob 25. obletnici Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Gre za edinstveno zbirko razlogov za življenje, ki smo jih zbirali na spletni strani kampanje www.nestetorazlogov.si naj povrnejo moč in voljo do življenja tudi v najtežjih trenutkih.

Ogled >>

Čas dozorevanja

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Jubilejna publikacija Čas dozorevanja je izšla leta 2002 ob 15. obletnici društvenega glasila Okno in predstavlja izbor misli, skritih v sliki in besedi. Krasijo jo umetniške fotografije za naslovnice glasila Okno, ki jim je avtor Janez Koprivec dodajal svoje zapise premišljevanja ob njih. Vmes se prepletajo izbrane misli za uvodnike s spremljajočimi fotografijami.

Ogled >>

Rak dojke

Avtorica dr. Simona Borštnar, dr. med., je opisala osnovna dejstva o raku dojk in o njegovem zdravljenju. To je najpogostejši rak pri ženskah, za to vrsto raka zboleva vse več žensk. K sreči pa postaja to tudi vse bolj obvladljiva bolezen. Ne pozabite na samopregledovanje in odzovite se vabilu DORA!

Ogled >>

Rak prostate

Avtor dr. Boštjan Šeruga, dr. med., je pripravil odgovore na osnovna vprašanja o diagnostiki, zdravljenju in presejanju te bolezni, ki ogroža predvsem starejše moške. V zadnjih letih je rak prostate postal najpogostejši rak pri moških v Sloveniji.

Ogled >>

Rak jajčnikov

Avtorica Sonja Bebar, dr. med., je opisala rak jajčnikov, ki ima med boleznimi rodil najmanj prepoznavne bolezenske znake in ga je težko odkriti v zgodnjem stadiju. Zato opominja na nekatera dejstva in seznanja z odgovori na nekaj osnovnih vprašanj o tej bolezni.

Ogled >>

Rak trebušne slinavke

Avtor prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., je pripravil odgovore na nekaj osnovnih vprašanj o dejavnikih tveganja, diagnostiki in zdravljenju, ki naj bodo v pomoč pri boljšem razumevanje te bolezni. Rak trebušne slinavke ima neznačilne bolezenske znake in ga je zato težje odkriti v zgodnjem stadiju, ko so večje možnosti uspešnega zdravljenja. V zadnjih 10 letih se je število obolelih podvojilo.

Ogled >>

RARECAREnet

Publikacija je bila izdana ob strokovnem srečanju RARECAREnet na temo redkih rakov. Podaja osnovne informacije o skupnem iskanju in raziskovanju ustreznih rešitev pri premagovanju težav ob redkih rakih. Potrebno je širše mednarodno sodelovanje in povezovanje, med bolniki pa širjenje informacij, prilagojenih njihovim potrebam.

Ogled >>

Samopregledovanje mod

Priporočena navodila, v besedi in sliki, za redno samopregledovanje mod naj pomagajo vsakemu moškemu čim bolje skrbeti za lastno zdravje ob zavedanju, da se tudi na modih lahko razvije rak.

Ogled >>

Samopregledovanje dojk

V knjižici so predstavljeni uporabni nasveti, kako samopregledovati dojke, kar naj bi prišlo vsaki ženski v navado. Samopregledovanje dojk je pomembno, saj tako ženska lahko prepozna že najmanjšo spremembo in nanjo tudi odreagira.

Ogled >>

Mamografija

Avtorica mag. Kristijana Hertl, dr. med. je pripravila odgovore na nekaj osnovnih vprašanj o ugotavljanju bolezenskih sprememb v dojkah. Opisala je neinvazivne in invazivne preiskave, ki se jih uporablja pri odkrivanju bolezenskih sprememb v dojkah, in priporočila samopregledovanje dojk.

Ogled >>

Hormonsko zdravljenje raka dojk

Avtorica dr. Simona Borštnar, dr. med., je pripravila odgovore na nekaj osnovnih vprašanj bolnic, ki se soočajo s tem zdravljenjem. Hormonsko zdravljenje raka dojk je način zdravljenja, ki temelji na znižanju nivoja ženskih hormonov oz. zasedbi hormonskih receptorjev, na katere se vežejo spolni hormoni.

Ogled >>

Biološka zdravila za zdravljenje raka

Avtorica prof. dr. Tanja Čufer, dr. med., je za bolnike, ki se srečujejo s sistemskim zdravljenjem in z novimi biološkimi zdravili, pripravila odgovore na nekaj osnovnih vprašanj – za boljše razumevanje in lažje sodelovanje pri zdravljenju.

Ogled >>

Kaj je imunoonkologija

Publikacijo je pripravila Evropska strokovna skupina za imunoonkologijo pri Evropski zvezi bolnikov z rakom z namenom razložiti bolnikom, kako se imunoonkološka terapija razlikuje od obstoječih oblik zdravljenja in da bi lahko korenito spremenila zdravljenje številnih vrst raka.

Ogled >>

Komunikacija v družini

Avtorica mag. Andreja C. Škufca Smrdel, univ. dipl. psih., je pripravila nekaj napotkov obolelim staršem ob sporočanju diagnoze rak svojim otrokom. Nagovarja predvsem tiste z majhnimi otroki in/ali mladostniki. V želji, da bi zaščitili svoje otroke, jim lahko nehote celo škodijo, ko ne upajo ali ne zmorejo z otrokom odkrito spregovoriti.

Ogled >>

HPV humani papiloma virusi

Knjižica v tiskani obliki ni več na zalogi.

Avtorica prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., je spregovorila o novem upanju za boj proti raku materničnega vratu z uvedbo cepiva proti HPV. Ponuja odgovore na osnovna vprašanja za lažjo odločitev o preventivi za to vrsto raka. Cepljenje deklic naj bi v prihodnje bistveno zmanjšalo zbolevanje za rakom materničnega vratu.

Ogled >>

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije

Publikacija vsebuje osnovne informacije o društvu in njegovih programih.

Ogled >>
MENU