Gibanje

Na osnovi številnih raziskav in dognanj slovenskih in mednarodnih strokovnjakov je nesporno dejstvo, da sta redna telesna dejavnost in ohranjanje zdrave telesne mase ključni komponenti preprečevanja rakavih bolezni. Podatki kažejo, da je ob redni telesni dejavnosti povprečno zmanjšanje tveganja za raka debelega črevesa in dojk 25 %, raka telesa maternice, pljučnega raka, raka trebušne slinavke in želodca pa verjetno več kot 20-odstotno. Telesna nedejavnost ima podobne učinke kot kajenje in debelost ter ji lahko po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije pripišemo več kot 5 milijonov smrti na letni ravni.

Redna telesna dejavnost je verjetno najcenejše razpoložljivo zdravilo, ki je na voljo prav vsakemu, zato bi z akcijo Gibanje na recept radi širšo javnost in onkološke bolnike spodbudili, da zberejo voljo in v svoje življenje vključijo redno gibanje, na primer hojo, kolesarjenje, jogo, ples, tek, pohodništvo, plavanje in druge oblike vadbe. Strokovnjaki menijo, da bi morali biti odrasli pri zmerni intenzivnosti vadbe aktivni 150 minut na teden. Nedvomno fizična aktivnost močno vpliva tudi na psihično počutje.

Vadite doma

Vabimo vas, da si ogledate in sodelujete pri naših video posnetkih vadb, ki so posebej prilagojene bolnikom z rakom. Z našimi video posnetki lahko izvajate vadbo udobno od doma.


Trenutno so na voljo naslednji sklopi videoposnetkov:

Jutranja rutina

Aktivno sedenje

Vadba za onkološke bolnike

Print Friendly, PDF & Email
MENU