Priporočila za bolnike z rakom v času epidemije COVID-19

Pod okriljem Evropske zveze bolnikov z rakom (European Cancer Patient Coalition- ECPC) je mednarodna onkološka skupina 45 zdravnikov iz 26 držav pripravila celovita priporočila za bolnike z rakom v času epidemije COVID-19. Pri nastajanju priporočil sta sodelovala tudi strokovnjaka Onkološkega inštituta Ljubljana doc. dr. Cvetka Grašič Kuhar, dr. med., in prof. dr. Primož Strojan, dr. med.

Priporočila so dostopna tudi v slovenskem jeziku (na tej povezavi) in se v nekaterih konkretnih primerih lahko nekoliko razlikujejo od evropskih priporočil ECPC, zato bolnikom svetujemo, da za te primere upoštevajo priporočila slovenskih zdravstvenih ustanov oziroma državnih organov. Bolnikom svetujemo, da se z vprašanji o svojem zdravstvenem stanju obrnejo na lečečega onkologa.

Vsebina priporočil:

Splošne informacije za bolnike z rakom med pandemijo COVID-19
Kako se lahko zaščitim pred okužbo z novim koronavirusom
Kaj narediti, če ima nekdo simptome? Je na voljo cepivo ali zdravilo? Je kakšno prehransko ali drugo dopolnilo, ki ščiti pred okužbo s COVID-19?
Ostanite zdravi in uživajte doma. Napotki za premagovanje tesnobe in stresa
Zaupajte svojemu zdravniku in timu, ki vas zdravi
Ravnanje v onkološkem centru

Celotno vsebino lahko preberete na povezavi (https://www.onko-i.si/fileadmin/onko/datoteke/Smernice/Covid-19_Evropska_priporocila_za_bolnike_z_rakom_slovensko.pdf)

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU