OnkoFON: pogovor – razumevanje – spodbuda

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije z današnjim dnem uvaja nov način svetovanja in pogovora z onkološkimi bolniki. Brezplačni pogovor in svetovanje po telefonu Onkofon bodo izvajali prostovoljci z izkušnjo raka in strokovnjaki.

Pred razglasitvijo pandemije covid-19 so bili prostovoljci prisotni na info točki na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v UKC Maribor, dosegljivi pa so bili tudi po telefonu. V času, ko so osebni stiki  onemogočeni,  je še kako pomembno, da je bolnikom in njihovim svojcem pomoč prostovoljcev in strokovnjakov dostopna prek telefona. Zato je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije uvedlo brezplačno telefonsko svetovanje in pogovor za bolnike z rakom. OnkoFON  je dosegljiv na telefonski številki 080 23 55, vsak dan med 9. in 17. uro. Na klice odgovarja več kot 20 strokovno usposobljenih prostovoljcev z osebno izkušnjo raka in strokovnjakov, ki dobro poznajo in razumejo stiske bolnikov.

Prednost telefonske pomoči je v tem, da je dostopna vsem, anonimnost pa klicateljem zagotavlja občutek varnosti in zato lažje spregovorijo o svojih najglobljih čustvih, stiskah in dvomih. Prostovoljci jim hkrati posredujejo tudi druge informacije, ki jih bolniki potrebujejo.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije ima več kot 30-letne izkušnje s pomočjo bolnikom z rakom, ki jo izvajajo prostovoljci z osebno izkušnjo raka v okviru programa Pot k okrevanju, za kar so tudi posebej usposobljeni. Poleg njih so bolnikom na voljo tudi strokovnjaki psihologi in psihoonkologinja.

»Program Pot k okrevanju je temeljni in najpomembnejši program našega društva, namenjen bolnikom in njihovim svojcem. Izkušnje individualnih in skupinskih pomoči kažejo, da so močna opora bolnikom z rakom in zato jim jih želimo še bolj približati z OnkoFON-om. Želimo, da ga vzamejo za svojega. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem prostovoljcem, ki nesebično delijo svoj čas in izkušnje z bolniki ter skupaj z njimi ustvarjajo prijaznejši čas diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije,« pravi Ana Žličar, predsednica Društva Onkoloških bolnikov Slovenije.

Poslanstvo Društva je nuditi oporo bolnikom in njihovim svojcem, širiti znanje o raku ter ozaveščati bolnike o pomembnosti aktivnega sodelovanja pri zdravljenju in celostni rehabilitaciji s spodbujanjem in njihovim vključevanjem  v programe samopomoči. Načelo samopomoči temelji na dejstvu, da si ljudje z enako izkušnjo bolezni in s podobnimi težavami najlaže zaupajo svoje stiske in si učinkovito nudijo oporo.

»Z uvedbo nove brezplačne telefonske številke, smo prostovoljci postali še bolj dostopni za vse, ki v času zdravljenja raka potrebujejo pomoč. Na voljo smo tako bolnikom kot njihovim svojcem za različne informacije, povezane z boleznijo, predvsem pa smo pripravljeni prisluhniti vsem, ki se soočajo s čustveno stisko,« meni psihologinja in prostovoljka Ives Zemljarič.

»Za rakom sem zbolela leta 2013. V poplavi napotkov, ki smo jih bili bolniki deležni z vseh strani, so mi poleg podpore družine in zdravstvenega osebja zelo pomagali pogovori s prijateljico, ki je raka prebolela pred menoj. To me je  po končanem zdravljenju opogumilo, da sem se vključila v delo društva, da bi z lastno izkušnjo bolnik bolniku pomagala lajšati stiske in iskati rešitve za premagovanje težav na poti okrevanja,« je osebno izkušnjo delila podpredsednica Društva in prostovoljka Breda Brezovar Goljar.

»Pred devetimi leti sem zbolel za rakom prostate in diagnozo sem sprejel z mešanimi občutki. Družina mi je stala ob strani, srčno pa sem si želel pogovora in deljenja občutkov s tistimi, ki so premagali bolezen. Po končanem zdravljenju sem se odločil, da bom prav zaradi svoje osebne izkušnje pomagal bolnikom z rakom. Verjamem, da je tak pogovor v neprecenljiva pomoč. Vključil sem se v Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in kot prostovoljec delujem tudi  na svetovalnem telefonu OnkoFON.« Tako Marjan Doler, ki je že  je že sedem let prostovoljec društva.

OnkoFON je sofinanciran s pomočjo Ministrstva za zdravje.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU