Ne čakajte na konec pandemije, proti raku ukrepajte takoj

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v tednu boja proti raku (7. do 13. marec) opozarja na pomen preprečevanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja raka. Po podatkih sodeč je več kot tretjina primerov raka mogoče preprečiti, drugo tretjino pa je mogoče pozdraviti, če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj in jo pravilno zdravimo. 

Po podatkih Registra raka  v Sloveniji zboli vsako leto 15.000 ljudi; trenutno je rak v Sloveniji najpogostejši vzrok smrti pri moških in drugi najpogostejši pri ženskah. Med nami živi že več kot 110.000 oseb, ki so kadarkoli zbolele zaradi ene od rakavih bolezni.

Epidemija covid-19 je kljub naporom zdravstva pustila svoje posledice; podatki Registra raka namreč kažejo, da je bilo med epidemijo odkritih manj novih primerov raka kot pred epidemijo, celoten vpliv pa bo lahko dejansko ocenjen šele v prihodnjih letih.

V okviru tedna boja proti raku še posebej opozarjamo na ozaveščanje moških, ki posvečajo manj pozornosti zdravemu načinu življenja in se težje odločijo za obisk zdravnika v primerjavi z ženskami. Vsako leto jih zboli za rakom več kot 8.000 in večinoma (dve tretjini) po 65. letu starosti. Med najpogostejšimi raki, ki pestijo moške so rak prostate, rak pljuč, rak debelega črevesa in danke, rak glave in vratu ter rak mod.

Društvo onkoloških bolnikov ponovno opozarja tako na priporočila iz Evropskega kodeksa proti raku – Evropski kodeks proti raku,  kot  na najpomembnejša sporočila vseslovenske kampanje PRAVI MOŠKI SKRBI ZASE – izogniseraku.si.

V okviru projekta  »Pravi moški« Društvo onkoloških bolnikov Slovenje spodbuja moške k bolj zdravemu načinu življenja, k večji pozornosti na vse telesne spremembe in jih opozarja, da ne odlašajo z obiskom pri osebnem zdravniku. Prav tako jih pozivamo, da se odzovejo vabilu za sodelovanje v okviru programa SVIT. Vsi ti dejavniki so pomembni za preprečevanje in pravočasno odkrivanje najpogostejših rakavih obolenj in občutno zvečajo možnosti za uspešno zdravljenje.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU