Kaj je aloe vera in kako deluje

Bolniki z rakom pogosto uporabljajo različne izdelke za samozdravljenje, ne le zdravila, ampak tudi prehranska dopolnila in druge izdelke, ki po svoji obliki in načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar to niso. Pred nadaljevanjem predlagamo, da se seznanite s tem kaj je zdravilo, kaj je prehransko dopolnilo in vse, kar še ostane.

Izdelki rastlinskega izvora so zelo različni, nekateri so na tržišču dostopni kot zdravila, nekateri kot prehranska dopolnila, pogosto jih ljudje pripravljajo sami. Pomembno je vedeti, da imajo izdelki rastlinskega izvora lahko pomembne neželene učinke ali pa spremenijo delovanje drugih zdravil. Pri njihovi uporabi je zato potrebna enaka mera previdnosti kot pri drugih izdelkih v samozdravljenju.

 

Kaj je aloe vera in kako deluje

Aloe vera je trajnica z mesnatimi listi, ki spominja na kaktus, in jo po ljudskem izročilu uporabljajo po vsem svetu. Najbolj razširjena je uporaba gela iz listov aloe vere, ki se uporablja topikalno (nanos na kožo) pri blažjih opeklinah, rdečicah, izpuščajih in srbečicah ter kot sestavina različnih komercialnih napitkov. Aloe vera je varna za topikalno uporabo in pri pripravi napitkov. V trgovinah je naprodaj tudi posušeni izvleček gela aloe vere v obliki tablet ali kapsul za peroralno uporabo, ki v višjih odmerkih vstopa v interakcije z nekaterimi zdravili. Izvleček iz povrhnjice listov aloe vere (t. i. lateks iz aloe vere) deluje kot močno odvajalo. Parenteralna uporaba (z injekcijo) koncentrirane aloe vere je nevarna, saj je povzročila več smrti. Znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost in varnost izdelkov iz aloe vere pri preprečevanju ali zdravljenju raka, ni na voljo.

 

Neželeni učinki izdelkov iz aloe vere

  • Uporaba gela iz aloe vere na koži je načeloma varna, lahko pa povzroči lokalno draženje kože.
  • V strokovni literaturi so opisani primeri oslabljenega delovanja ščitnice, okvar jeter in krvavitve med operacijo ob jemanju posušenega izvlečka gela aloe vere v obliki tablet ali kapsul.
  • Sok iz povrhnjice listov aloe vere (oz. lateks iz aloe vere) deluje kot močno odvajalo. Ob prekomerni ali predolgi uporabi lahko razdraži prebavni trakt, povzroči slabost in bruhanje, dehidracijo ter elektrolitsko neravnovesje.
  • Parenteralna aplikacija (z injekcijo) koncentrirane aloe vere se absolutno odsvetuje, pri rakavih bolnikih je namreč povzročila več smrti.

 

Interakcije med izdelki iz aloe vere in zdravili 

Posušeni izvleček gela aloe vere v obliki tablet ali kapsul lahko zavira določene jetrne encime, zato se o njegovem sočasnem jemanju z drugimi zdravili posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Dodatna opozorila pri uporabi izdelkov iz aloe vere 

Številni bolniki gel iz listov aloe vere pridobivajo sami. Takšen gel lahko v primeru nepravilne priprave deluje kot močno odvajalo.

Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost izdelkov iz aloe vere pri zdravljenju raka.

 

Vir: Izbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri njihovi uporabi v onkologiji, 2019

Avtorji: 

asist. Andreja Eberl, mag. farm., spec.
asist. dr. Lea Knez, mag. farm., spec.
asist. dr. Samo Rožman, mag. farm., spec.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI

Avtorji so strokovne opise izdelkov pripravili po svojih najboljših močeh, z interpretacijo strokovnih dejstev, ki so bila znana do konca oktobra leta 2018. Avtorji ne jamčijo popolnosti predstavljenih podatkov in tudi niso odgovorni za posledice ravnanj na podlagi vsebine gradiva.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU