Kaj je ameriški slamnik in kako deluje

Bolniki z rakom pogosto uporabljajo različne izdelke za samozdravljenje, ne le zdravila, ampak tudi prehranska dopolnila in druge izdelke, ki po svoji obliki in načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar to niso. Pred nadaljevanjem predlagamo, da se seznanite s tem kaj je zdravilo, kaj je prehransko dopolnilo in vse, kar še ostane.

Izdelki rastlinskega izvora so zelo različni, nekateri so na tržišču dostopni kot zdravila, nekateri kot prehranska dopolnila, pogosto jih ljudje pripravljajo sami. Pomembno je vedeti, da imajo izdelki rastlinskega izvora lahko pomembne neželene učinke ali pa spremenijo delovanje drugih zdravil. Pri njihovi uporabi je zato potrebna enaka mera previdnosti kot pri drugih izdelkih v samozdravljenju.

 

Kaj je ameriški slamnik in kako deluje

Ameriški slamnik (Echinacea spp.) je zdravilna rastlina iz družine nebinovk. Poznamo več vrst slamnika, največ podatkov o učinkovitosti imajo izdelki iz nadzemnih delov škrlatnega ameriškega slamnika, ki se uporabljajo za kratkotrajno preprečevanje in zdravljenje prehlada. Za zadovoljiv učinek je izdelke treba jemati vsaj en teden do največ osem tednov. Učinkovitost izdelkov iz nadzemnih delov škrlatnega ameriškega slamnika je prevzeta iz dolgotrajnih izkušenj in ni bila preučevana v kliničnih raziskavah.

Sicer se lahko izdelki v sestavi precej razlikujejo zaradi razlike v vrsti ameriškega slamnika, uporabljenega dela rastline (nadzemni del ali korenina) in ekstrakcijske metode.

Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost izdelkov iz ameriškega slamnika pri preprečevanju ali zdravljenju raka ter obvladovanju neželenih učinkov zdravljenja.

Ameriški slamnik je na slovenskem tržišču prisoten kot zdravilo brez recepta in prehransko dopolnilo.

 

Neželeni učinki izdelkov iz ameriškega slamnika

  • Pogosti blagi neželeni učinki so glavobol, vrtoglavica, slabost, zaprtje, prebavne težave in rdečica, redki resni pa dermatitis in alergične reakcije.
  • Uporaba ni priporočena, če imate avtoimuno bolezen, imunsko pomanjkljivost, ste atopik (imate astmo, alergijski rinitis ali druge alergije) ali jemljete imunosupresive.

 

Interakcije med izdelki iz ameriškega slamnika in zdravili 

  • Ameriški slamnik zavira določene jetrne encime, zato se o njegovem sočasnem jemanju z drugimi zdravili posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
  • Bolniki na zdravljenju s protitumornimi zdravili naj izdelkov iz ameriškega slamnika ne jemljejo.
  • Ameriški slamnik lahko nasprotuje učinkom imunosupresivov.
  • Ameriški slamnik lahko zmanjša učinkovitost zdravljenja z oseltamivirjem.

 

Dodatna opozorila pri uporabi izdelkov iz ameriškega slamnika

Bolniki na zdravljenju s protitumornimi zdravili naj izdelkov iz ameriškega slamnika ne jemljejo, saj lahko ti zmanjšajo ali zvišajo serumsko koncentracijo nekaterih protitumornih zdravil.

Zdravila iz nadzemnih delov škrlatnega ameriškega slamnika so namenjena kratkotrajnemu preprečevanju in zdravljenju prehlada. Izdelke iz ameriškega slamnika je priporočljivo jemati najmanj en teden do največ osem tednov.

Izdelki iz ameriškega slamnika so na tržišču prisotni kot zdravila in kot prehranska dopolnila. Prehranska dopolnila so po zakonodajni definiciji živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. Za prehranska dopolnila niso predpisani farmacevtski standardi kakovosti, niso namenjena zdravljenju in preprečevanju bolezni in zanje tudi ne veljajo klinični standardi učinkovitosti. Prehranska dopolnila navadno nimajo opozoril, previdnostnih ukrepov za bolnike in nimajo navedenih neželenih učinkov, kar pa ne pomeni, da do njih ne more priti.

 

Vir: Izbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri njihovi uporabi v onkologiji, 2019

Avtorji: 

asist. Andreja Eberl, mag. farm., spec.
asist. dr. Lea Knez, mag. farm., spec.
asist. dr. Samo Rožman, mag. farm., spec.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI

Avtorji so strokovne opise izdelkov pripravili po svojih najboljših močeh, z interpretacijo strokovnih dejstev, ki so bila znana do konca oktobra leta 2018. Avtorji ne jamčijo popolnosti predstavljenih podatkov in tudi niso odgovorni za posledice ravnanj na podlagi vsebine gradiva.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU