Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

Organizirano populacijsko odkrivanje in zdravljenje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu v programu ZORA je v dvajsetih letih rešilo že mnogo življenj slovenskih žensk. Zbolevnost se je v vseh teh letih več kot prepolovila in Slovenija že dosega dva od treh ciljev, ki so nujni za odpravo raka materničnega vratu: več kot 70 % udeležbo žensk v programu ZORA in učinkovito zdravljenje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu pri več kot 90 % žensk. Pri udeleženkah programa ZORA se v povprečju odkrije raka materničnega vratu devet let prej kot pri ženskah, ki se preventivnih ginekoloških pregledov z odvzemom brisa materničnega vratu pri izbranem osebnem ginekologu ne udeležujejo, zato je razveseljiv podatek, da je zadnja triletna pregledanost v ciljni skupini od 20 do 64 let 74,4 %, kar je največja pregledanost do sedaj. Prvič, od vzpostavitve programa ZORA, je pregledanost presegla 70 % v vseh slovenskih regijah in tudi v starostni skupini 50-54 let.

Slovenija na poti k odpravi raka materničnega vratu
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je Slovenijo na podlagi dobrih rezultatov programa ZORA že prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže odpravo raka materničnega vratu. Poleg dveh ciljev, ki jih v Sloveniji že dosegamo, to je več kot 70 % pregledanost in učinkovito zdravljenje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu pri več kot 90 % žensk, moramo doseči še tretji cilj SZO, to pa je 90 % precepljenost deklic proti HPV.  »V Sloveniji že od leta 2010 izvajamo Državni program obvladovanja raka, ki povezuje vse deležnike s ciljem zmanjšati breme raka v Sloveniji. Preprečevanje bolezni in zgodnje odkrivanje sta pomembna stebra tega programa. Zaradi odličnega dela vseh, ki sodelujejo v programu ZORA in zaradi zaupanja žensk, ki se na preglede odzivajo, smo dosegli odlične rezultate in smo na poti odprave tega raka. Ministrstvo za zdravje podpira in zagotavlja pogoje za izvajanje vseh aktivnosti, ki nas vodijo k temu cilju. Vabim ženske, da se odzivajo na presejalne preglede, deklice in dečke pa vabim k cepljenju proti HPV«, je poudarja Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje.

Nekoč drugi najpogostejši rak pri ženskah danes v Sloveniji zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v programu ZORA postaja redek rak. V zadnjih letih se v Sloveniji letno odkrije in zdravi okrog 1.500 predrakavih sprememb visoke stopnje, za rakom materničnega vratu zboli le še med 100 in 120 slovenskih žensk, 40 jih zaradi tega raka umre.

Svetovna zdravstvena organizacija posnela dokumentarni film o programu ZORA
Svetovna zdravstvena organizacija je o slovenski izkušnji posnela kratek dokumentarni film, ki ga je pred kratkim lansirala kot primer dobre prakse umestitve tako kompleksnega sistema kot je organiziran, populacijski presejalni program v obstoječ zdravstven sistem na način, da mu ženske zaupajo ter da je kakovost vseh storitev v presejanju, diagnostiki, zdravljenju in spremljanju po zdravljenju predrakavih in rakavih sprememb nadzorovana in dobra.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU