Zeolit

Bolniki z rakom pogosto uporabljajo različne izdelke za samozdravljenje, ne le zdravila, ampak tudi prehranska dopolnila in druge izdelke, ki po svoji obliki in načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar to niso. Pred nadaljevanjem predlagamo, da se seznanite s tem kaj je zdravilo, kaj je prehransko dopolnilo in vse, kar še ostane.

Izdelki rastlinskega izvora so zelo različni, nekateri so na tržišču dostopni kot zdravila, nekateri kot prehranska dopolnila, pogosto jih ljudje pripravljajo sami. Pomembno je vedeti, da imajo izdelki rastlinskega izvora lahko pomembne neželene učinke ali pa spremenijo delovanje drugih zdravil. Pri njihovi uporabi je zato potrebna enaka mera previdnosti kot pri drugih izdelkih v samozdravljenju.

 

Kaj so izdelki iz zeolitov in kako delujejo

Zeoliti predstavljajo skupino okoli 200 mineralov, ki so bodisi naravno prisotni v vulkanskih kamninah in pepelu (zato so pogosto poimenovani kot vulkanski prah) bodisi pridobljeni sintezno. Vsem je skupna osnovna struktura, v katero so kot v kletko ujeti različni kationi. Ravno ta struktura omogoča zeolitom, da delujejo kot adsorbenti in ionski izmenjevalci. Zaradi teh lastnosti so zeoliti široko uporabljeni v kmetijstvu kot dodatek krmi za živino in v industriji pri čiščenju vode in zraka. Intenzivno je oglaševana peroralna uporaba fino zmletega prahu zeolita pri ljudeh, zelo pogosto z namenom razstrupljanja telesa, čeprav v znanstveni literaturi ni podatkov, ki bi podprli to uporabo. Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost izdelkov iz zeolitov pri preprečevanju ali zdravljenju raka ter obvladovanju neželenih učinkov zdravljenja. Izdelki iz zeolitov niso dostopni kot zdravila, ampak so v Sloveniji na tržišču kot prehranska dopolnila in kot medicinski pripomočki.

 

Neželeni učinki izdelkov iz zeolitov

  • V znanstveni literaturi ni podatkov o varnosti peroralne uporabe zeolita pri ljudeh. Na podlagi njegovega delovanja lahko pričakujemo motnje v ravnotežju elektrolitov v telesu.
  • Izpostavljenost enemu izmed zeolitov, erionitu, je povezana z večjo incidenco raka mezotelioma.

Interakcije med izdelki iz zeolitov in zdravili 

Zeolit lahko prepreči absorpcijo drugih peroralnih zdravil. Izdelkov iz zeolitov torej ne uporabljajte, če jemljete peroralna protitumorska zdravila. Če jemljete druga peroralna zdravila, pa morate zeolit vedno vzeti ločeno, najmanj dve uri po drugih zdravilih.


Dodatna opozorila pri uporabi izdelkov iz zeolitov

Bolniki na zdravljenju s peroralnimi protitumornimi zdravili naj izdelkov iz zeolitov ne uporabljajo, saj lahko zmanjšajo njihovo absorpcijo.

Zeoliti so raznovrstna skupina spojin, način pridobivanja in čiščenja vpliva na vsebnost kationov v izdelku. Tako so v preteklosti že umaknili s tržišča izdelke z zeolitom, ki so vsebovali veliko količino težkih kovin. Kakovost in vsebnost izdelkov iz zeolitov na slovenskem tržišču nista poznani, saj so dostopni kot prehranska dopolnila in medicinski pripomočki,  katerih kakovosti in vsebnosti neodvisne institucije ne preverjajo redno.

 

VirIzbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri njihovi uporabi v onkologiji, 2019

Avtorji: 

asist. Andreja Eberl, mag. farm., spec.
asist. dr. Lea Knez, mag. farm., spec.
asist. dr. Samo Rožman, mag. farm., spec.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI

Avtorji so strokovne opise izdelkov pripravili po svojih najboljših močeh, z interpretacijo strokovnih dejstev, ki so bila znana do konca oktobra leta 2018. Avtorji ne jamčijo popolnosti predstavljenih podatkov in tudi niso odgovorni za posledice ravnanj na podlagi vsebine gradiva.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU