Svetlikava pološčenka

Bolniki z rakom pogosto uporabljajo različne izdelke za samozdravljenje, ne le zdravila, ampak tudi prehranska dopolnila in druge izdelke, ki po svoji obliki in načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar to niso. Pred nadaljevanjem predlagamo, da se seznanite s tem kaj je zdravilo, kaj je prehransko dopolnilo in vse, kar še ostane.

Izdelki rastlinskega izvora so zelo različni, nekateri so na tržišču dostopni kot zdravila, nekateri kot prehranska dopolnila, pogosto jih ljudje pripravljajo sami. Pomembno je vedeti, da imajo izdelki rastlinskega izvora lahko pomembne neželene učinke ali pa spremenijo delovanje drugih zdravil. Pri njihovi uporabi je zato potrebna enaka mera previdnosti kot pri drugih izdelkih v samozdravljenju.

 

Kaj je svetlikava pološčenka in kako deluje

Svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst) in njene sorodne vrste so neužitne drevesne gobe z značilnim videzom obdelanega lakiranega lesa, ki rastejo na področjih zmernega podnebja v Evropi, Aziji, Severni in Južni Ameriki. Goba ima posebno mesto v vzhodni tradicionalni medicini. Redkost gobe v naravi je velevala njeno zelo premišljeno uporabo v preteklosti, nedavna vpeljava metod umetnega gojenja gobe pa je povečala njeno dostopnost in priljubljenost v zahodnem svetu.

Svetlikava pološčenka je v Evropi dostopna kot prehransko dopolnilo brez priznanih zdravilnih lastnosti in brez urejene kontrole kakovosti. Na tržišču najdemo različne izdelke svetlikave pološčenke, zmleto gobo za pripravo čajev, drobni prah za takojšnje uživanje v prosti obliki ali obliki kapsul, v obliki tinktur ali izvlečkov posameznih skupin spojin, najpogosteje polisaharidov.

Svetlikava pološčenka vsebuje več kot 400 bioaktivnih spojin, ki so kemijsko in farmakološko dobro raziskane na ravni raziskav in vitro in raziskav na živalih, nekaj je tudi objavljenih kliničnih raziskav na ljudeh. V objavljeni znanstveni literaturi ni podatkov, da bi svetlikava pološčenka bodisi preprečevala raka, zdravila raka bodisi lajšala neželene učinke sistemskega zdravljenja raka. Hkrati so podatki o neželenih učinkih uporabe svetlikave pološčenke skopi in ni podatkov o varnosti sočasnega jemanja z drugimi onkološkimi zdravili.

 

Neželeni učinki izdelkov iz svetlikave pološčenke

  • Podatki o varnosti zdravljenja s svetlikavo pološčenko so pomanjkljivi. Objavljene klinične raziskave s svetlikavo pološčenko navajajo blage neželene učinke, kot so slabost, nespečnost, omotičnost in suha usta.
  • Zdravljenje s svetlikavo pološčenko je povezano tudi z resnimi neželenimi učinki. V literaturi sta opisana dva primera hude jetrne toksičnosti, eden s smrtnim izidom.

Interakcije med izdelki iz svetlikave pološčenke in zdravili 

  • Svetlikava pološčenka lahko zmanjša učinek kemoterapije in upočasni izločanje številnih drugih onkoloških zdravil. Zaradi tega uživanje svetlikave pološčenke ob zdravljenju raka ni primerno.
  • Svetlikava pološčenka lahko okrepi delovanje zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi, krvni tlak, raven holesterola in sladkorja v krvi. Če jemljete ta zdravila, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Opozorila pri uporabi izdelkov iz svetlikave pološčenke

Bolniki na zdravljenju s protitumornimi zdravili naj izdelkov iz svetlikave pološčenke ne uporabljajo, saj lahko spremenijo serumsko koncentracijo nekaterih protitumornih zdravil in zmanjšajo učinkovitost kemoterapije.

Izdelki iz svetlikave pološčenke so na tržišču le kot prehranska dopolnila, za katera ni zahtevano rutinsko preverjanje kakovosti in sestave. Problematiko odsotnosti tega nadzora jasno ponazarja analiza vsebnosti 19 prehranskih dopolnil na ameriškem tržišču, kjer je bila le četrtina izdelkov skladna z deklarirano sestavo. Zavedati se je treba, da so prehranska dopolnila po zakonodajni definiciji živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. Za prehranska dopolnila niso predpisani farmacevtski standardi kakovosti, niso namenjena zdravljenju in preprečevanju bolezni in zanje tudi ne veljajo klinični standardi učinkovitosti. Prehranska dopolnila navadno nimajo opozoril, previdnostnih ukrepov za bolnike in nimajo navedenih neželenih učinkov, kar pa ne pomeni, da do njih ne more priti.

 

Vir: Izbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri njihovi uporabi v onkologiji, 2019

Avtorji: 

asist. Andreja Eberl, mag. farm., spec.
asist. dr. Lea Knez, mag. farm., spec.
asist. dr. Samo Rožman, mag. farm., spec.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI

Avtorji so strokovne opise izdelkov pripravili po svojih najboljših močeh, z interpretacijo strokovnih dejstev, ki so bila znana do konca oktobra leta 2018. Avtorji ne jamčijo popolnosti predstavljenih podatkov in tudi niso odgovorni za posledice ravnanj na podlagi vsebine gradiva.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU