Individualno samopomoč izvajajo posebej usposobljeni prostovoljci/ke, ki so pred najmanj dvema letoma uspešno končali z zdravljenjem raka opravili ustrezna usposabljanja.

V sodelovanju z mednarodno prostovoljsko organizacijo Pot k okrevanju (Reach to Recovery International), v katero je včlanjeno tudi naše društvo, smo pričeli z uvajanjem te pomoči za bolnice z rakom dojk že leta 1982.

Zahvaljujoč vztrajnosti naše prve prostovoljke Vide Zabric in strokovne koordinatorke Marije Vegelj Pirc je bil program leta 1984 uveden na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Nato se je razširil še v druge bolnišnice po Sloveniji, kjer zdravijo ženske z rakom dojk – Celje, Izola, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica in Slovenj Gradec. V Ljubljani (od 2009) in Mariboru (od 2012) delujeta društvena Info centra, kjer so prostovoljke na voljo vsem bolnikom z rakom in njihovim svojcem.

Izberite lokacijo

Marina Burjan

Z rakom na dojki sem se srečala leta 1980, stara sem bila 29 let. Kot prostovoljka pa delujem od leta 1999. Imam odraslo hčer in dva vnuka. Sem večni optimist. Rada vrtnarim, berem, hodim v gledališče, k telovadbi, v hribe. Kaj pa strah pred ponovitvijo? Tudi mene je včasih strah.

Kontakt

Vsak ponedeljek od 15.-17. ure, tel.: 03 571 64 11, gsm: 041 475 716.

Prostovoljke Društva onkoloških bolnikov Slovenije delujejo v Info točki, ki jo boste našli na Onkološkem inštitutu Ljubljana v pritličju stavbe D. Vsako sredo med 9. in 13. uro in vsak petek med 9. in 14.30 uro so prostovoljke na voljo so vsem bolnikom z rakom in njihovim svojcem za informacije, svetovanje in izdajo publikacij.

Marta Čuk

Za rakom dojke sem zbolela l. 1995. V polni aktivnosti me je l. 2006 presenetila ponovitev raka v isti dojki. Tudi tokrat je bilo zdravljenje uspešno in moje življenje še bolj polno. Svoje izkušnje sem želela deliti z drugimi, usposobila sem se za prostovoljko in l. 2009 pričela delovati v društvenem info centru na Onkološkem inštitutu. In to je še en razlog, da se veselim vsakega novega dne.

 

 

 

 

Nataša Elvira Jelenc

Leta 2001 sem izvedela, da imam posebno vrsto sarkoma, ki je le redko na dojki. Po operaciji sem se vključila v skupino za samopomoč, kar mi je pomagalo prebroditi težave. Potem sem želela kot prostovoljka pomagati drugim in se vsaj malo oddolžiti za prejeto pozornost in skrb.Imam 4 odrasle otroke. Veliko let sem bivala v raznih deželah sveta. Rada imam umetnost, naravo in ljudi.

 

 

 

 

Jožica Mestnik

Leta 1996 sem pri 40 letih zbolela za rakom na dojki. Spoznala sem, da je vsak dan enkraten in lep. Sem večni optimist, uživam v svojem poklicu – v trgovini, kot tudi pri prostovoljnem delu. Prostovoljka sem od junija 2005. Moj moto je: “Pomagaj sočloveku takrat, ko te potrebuje. “dne.

 

 

 

 

Marijana Rojnik

Ko sem l. 1993 zbolela za rakom dojke, sem imela ob dveh šolarjih zelo kratkoročen cilj – dočakati, da vsaj starejši konča osemletko. Kako črne so takrat misli in kako zelo potrebuješ ljudi, ki te podpirajo! Ker te najbolj razume nekdo s podobno izkušnjo, zdaj kot prostovoljka poskušam pomagati bolnikom v stiskah. Sicer pa uživam v glasbi, naravi, posebno pa na vodi.

 

 

 

Mija Sršen

Za rakom dojke sem zbolela l. 2000 in naslednje leto še za rakom na drugi dojki. Bilo mi je težko. Začela sem obiskovati srečanja skupine za samopomoč. Veliko sem se naučila in začela živeti za vsak trenutek. Našla sem smisel v življenju in se l. 2009 odločila za delo prostovolke v info centru na Onkološkem inštitutu. Prostovoljno delo me bogati, saj kdor daje tudi prejema.

 

 

Kontakt

sako sredo med 9. in 13. uro in vsak petek med 9. in 14.30 v Info točki na Onkološkem inštitutu ali po telefonu: 4

V Splošni bolnišnici Maribor so prostovoljke pričele z rednimi obiski bolnic po operaciji dojke leta 1992. Od januarja 2012 pa delujejo v društvenem Info centru.
Info center Maribor boste našli v UKC Maribor v novi stavbi oddelka za onkologijo, pritličje, vsak torek in četrtek med 11. in 13. uro. Prostovoljke so na voljo vsem bolnikom z rakom in njihovim svojcem za informacije, svetovanje in izdajo publikacij

Silva Krsnik

Za rakom dojke sem zbolela aprila 1995, stara 41 let. Po načrtovani biopsiji sem se zbudila z mastektomijo. Doživela sem šok, a sem bila odločena, da se bom borila. Po rekonstrukciji dojke l. 2002 sem zaživela še bolj polno. Leta 2011 sem postala prostovoljka, ker bi rada pomagala ženskam s podobno usodo. Rada grem v naravo; trebušni ples pa me najbolj sprosti in napolni z energijo.

 

Kontakt

Vsak torek in četrtek med 11. in 13. uro, tel.: 051 383 903.

V Splošni bolnišnici Šempeter pri Novi Gorici so prostovoljke pričele z rednimi obiski bolnic po operaciji dojke leta 1989. Prostovoljka je na voljo za pogovor na ginekološkem oddelku vsak ponedeljek – ura po dogovoru z glavno sestro.

 

Vera Lozar

Za rakom dojke sem zbolela leta 1989, stara 40 let. Prostovoljka sem od leta 1995. Moje največje veselje so 3 vnuki; hobiji pa šivanje, vrtnarjenje in hoja v naravo. Vem, da ženska ob soočanju z boleznijo potrebuje pomoč razumevajoče osebe z enako izkušnjo. Vedno sem vesela, ko začutim, da sem bolnici pomagala olajšati napetost, ki jo je nosila v sebi.

 

 

 

 

Ivanka Žigon

Na svet sem privekala leta 1951. Bolezen rak dojke me je doletela leta 1999. Rada hodim po ravnem in v hrib. Moj moto življenja: Nikoli ne reci, da je prepozno, kajti vedno je čas za nov začetek. Med besedo in molkom izberi poslušanje. Zato sem se odločila za delo prostovoljke, ki ga opravljam od leta 2002.

 

 

 

 

Kontakt

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so pričele prostovoljke z rednimi obiski bolnic po operaciji dojke leta 1989. Prostovoljka obišče bolnico na kirurškem oddelku po dogovoru z glavno sestro.

 

Marija Jeromel

Za rakom dojke sem zbolela leta 1990. Za prostovoljko sem se usposobila zato, ker rada pomagam in vem v kakšni stiski je ženska ob soočanju z boleznijo. Delo prostovoljke z veseljem opravljam od leta 1994. Rada se ukvarjam z ročnimi deli, vrtnarim, berem, jo mahnem v hribe, pa tudi glasba in ples sta mi všeč. Moj moto: “Delaj dobro in dobro se ti bo vrnilo.”

 

 

 

 

Ema Škrube

Za rakom dojke sem zbolela leta 1988, ko mi je bilo 32 let. Za rekonstrukcijo dojke sem se odločila po 15 letih in jo uspešno prestala. Po njej se še bolje počutim, zelo lepo je uspela. Žal mi je, da se zanjo nisem odločila že prej. Z željo, da bi pomagala drugim, sem se odločila za prostovoljko že leta 1995. Sem razigrane narave in rada kolesarim.

 

 

 

 

Kontakt

Print Friendly, PDF & Email