Pohod na Kokoš, 20. maj 2023

Gibanje je ključnega pomena za dobro zdravje in počutje, zato vas prisrčno vabimo, da se skupaj z nami odpravite na tradicionalni pohod na Kokoš, ki bo 20. maja z odhodom iz Lipice ob 10 uri.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije ob sodelovanju Ministrstva za zdravje pripravlja akcijo Gibanje na recept, s katero želi spodbuditi onkološke bolnike, da se zavedajo, kako pomembno je gibanje za obvladovanje bolezni, izboljšanje psihofizične kondicije in zmanjšanje stranskih učinkov ter kasnih posledic onkološkega zdravljenja. Nedvomno pa fizična aktivnost močno vpliva tudi na psihično počutje.

Gibanje je izjemnega pomena tudi pri preprečevanju nastanka številnih, tudi onkoloških bolezni.

Na podlagi številnih raziskav in dognanj slovenskih in mednarodnih strokovnjakov je nesporno dejstvo, da sta redna telesna dejavnost in ohranjanje zdrave telesne mase ključni komponenti preprečevanja rakavih bolezni. Podatki kažejo, da je ob redni telesni dejavnosti povprečno zmanjšanje tveganja za raka debelega črevesa in dojke 25%, raka telesa maternice, pljučnega raka, raka trebušne slinavke in želodca pa verjetno več kot 20 odstotno.

Telesna nedejavnost ima podobne učinke kot kajenje in debelost in ji lahko po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije pripišemo več kot 5 milijonov smrti na letni ravni.

Redna telesna dejavnost je verjetno najcenejše razpoložljivo zdravilo, ki je na voljo prav vsakemu, zato vas radi spodbudili, da zberete voljo in v svoje življenje vključite redno gibanje, npr: hojo, kolesarjenje, jogo, ples, tek, pohodništvo, plavanje in druge oblike vadbe. Priporočila strokovnjakov pravijo, da bi morali biti odrasli pri zmerni intenzivnosti vadbe aktivni 150 min/teden.

Naredite prvi korak do boljšega zdravja in se nam pridružite v soboto, 20. maja 2023 na pohodu na Kokoš. Dobimo se ob 10.00 v Lipici.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU