Okrogla miza: Dejstva o pljučnem raku

Mesec november je tudi svetovni mesec ozaveščanja o pljučnem raku. V Sloveniji za rakom pljuč vsako leto na novo zboli 1400 ljudi, med njimi tretjina žensk. Veliko večino vseh primerov je mogoče pripisati kajenju. Pljučni rak v Sloveniji ni najpogostejši, vendar pa Slovenci za njim najpogosteje umiramo.

Poleg zgodnjega odkrivanja se bi večini raka pljuč lahko izognili, če bi prenehali s kajenjem, ki je najpogostejši vzrok raka. Zato je tudi na področju preventive potrebno storiti korak naprej. Ostali vzroki so kancerogeni v okolju: azbest, radon, radioaktivne snovi ali pa dednost.

Pljučni rak ni ena bolezen, zato je pomembno, da pred zdravljenjem natančno opredelimo, za katero vrsto raka gre in kakšen je obseg bolezni. Na odločitev o zdravljenju vplivajo še morebitne druge pridružene bolezni in stanje splošne zmogljivosti bolnika. Odločitev o najprimernejšem zdravljenju bolnika sodi na multidisciplinarni konzilij, kjer sodelujejo torakalni kirurg, internist, radioterapevt, radiolog, patolog in drugi specialisti, ki sodelujejo pri obravnavi bolnika s pljučnim rakom. Pomembno je, da se odločimo za učinkovito zdravljenje, ki bo tudi najmanj obremenilo bolnika zaradi neželenih učinkov.

Medicinski center Ljubljana vabi na okroglo mizo, kjer bodo vodilni strokovnjaki iz Onkološkega inštituta Ljubljana, Klinike Golnik, Kirurgije Bitenc in Zdravstvenega zavoda Zdravje spregovorili o interdisciplinarnem principu obravnave bolnikov. Strokovnjakom iz medicine se bo pridružila tudi bolnica, ki je preko lastne izkušnje z rakom pljuč spoznala, kako poteka proces zdravljenja in kaj bi bilo potrebno spremeniti za ustreznejšo zdravstveno oskrbo.

prof. dr. Tanja Čufer, dr. med., specialistka internistične onkologije, Klinika Golnik

mag. Marko Bitenc, dr. med., specialist torakalne kirurgije, Kirurgija Bitenc in ZZ Zdravje

doc. dr. Martina Vrankar, dr. med., specialistka onkologije in radioterapije, Onkološki inštitut Ljubljana  

Živka Škrabar, univ.dipl.inž.arh., z lastno izkušnjo raka pljuč in aktivistka za pravočasno diagnosticiranje pljučnega raka

Udeleženci so vabljeni, da se  s predhodno prijavo udeležijo okrogle mize v živo v prostorih Medicinskega centra v Ljubljani v sredo, 28.11. ob 18 uri:

https://www.eventbrite.com/e/okrogla-miza-dejstva-o-pljucnem-raku-tickets-52807649100

Zaradi večje dostopnosti, bomo okroglo mizo predvajali v živo preko Facebook omrežja. Zainteresirani nam lahko na Facebook strani dogodka lahko vnaprej zastavijo tudi vprašanja, ki jih zanimajo: https://www.facebook.com/events/199078031001345/

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU