15. november – Svetovni dan raka trebušne slinavke

15.11.2018 je Svetovni dan raka trebušne slinavke, katerega namen je ozaveščanje javnosti o tej bolezni, ki v Evropi narašča. V zadnjih 10 letih se je število na novo obolelih podvojilo. Prepoznavanje bolezenskih znakov je izjemno pomembno za zgodnjo postavitev diagnoze.  Ozaveščanju o raku trebušne slinavke se pridružuje tudi Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.

 

V ta namen smo izdali zgibanko Rak trebušne slinavke Kaj mora vsakdo vedeti o tej bolezni, ki jo je pripravil prof. dr. Borut Štabuc, dr. med, uredila pa prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med. http://www.onkologija.org/wp-content/uploads/Brosurica_RakTrebusneSlinavke.pdf.

 

Jutri, 15.11.2018 ob 17.00 uri bomo na Gospodarskem razstavišču v okviru razstave Body World Vital organizirali pogovor o tej bolezni z dvema zdravnicama, specialistkama onkologije in radioterapije doc. dr. Ireno Oblak, dr. med. in asist. mag. Ajro Šečerov Ermenc, dr. med. Predstavili nam bosta delovanje in pomen tega pogosto zanemarjenega organa, Osrednja pozornost bo namenjena raku trebušne slinavke, ki v zadnjih letih vse bolj narašča tudi med ljudmi, ki » zdravo« živijo. Kakšni so morebitnih vzroki za njegov nastanek in kdo so ogrožene skupine? Kakšni so simptomi in kakšne načine zdravljenja poznamo? Pogovor bo vodila podpredsednica društva, redna udeleženka svetovnih in evropskih kongresov o raku trebušne slinavke, Nataša Elvira Jelenc (natelje@gmail.com).

Priložnost bo tudi za vaša vprašanja. Vljudno vabljeni v dvorano Povodni mož!

 

Če vam ne uspe priti na Gospodarsko razstavišče, pa se ozrite zvečer na Ljubljanski grad, ki bo z vijolično barvo opomnil in ozaveščal javnost o raku trebušne slinavke.

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU