Svetovni dan raka, 4. februar

4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku, za katerim v Sloveniji vsako leto zboli več kot 15.000 ljudi. Letošnje geslo spodbuja k osebni zavezi vsakega posameznika za zmanjšanje naraščajočega vpliva raka. Med najbolj pogostimi razlogi za večjo pojavnost raka sta staranje prebivalstva in vse večja razširjenost nevarnostnih dejavnikov.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije se pridružuje svetovnemu pozivu “Jaz sem in Jaz bom”, da vsak izmed nas pozna Evropski kodeks proti raku in v čim večji meri upošteva 12 nasvetov proti raku.

Raka lahko veliko bolj uspešno zdravimo, kadar je čim prej je odkrit. Zato priporočila Evropskega kodeksa svetujejo ljudem, na katere simptome in znake morajo biti še posebno pozorni:

  • Obiščite zdravnika, če opazite bulo ali ranico, ki se ne zaceli, kjer koli na telesu, tudi v ustih, materino znamenje, ki je spremenilo obliko, velikost ali barvo, ali neobičajno krvavitev.
  • Obiščite zdravnika, če imate dolgotrajne težave, npr. trdovraten kašelj, hripavost, spremembe pri mali ali veliki potrebi ali nepojasnjeno hujšanje.

V Sloveniji potekajo trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka: ZORA – za raka materničnega vratu, DORA – za raka dojk po 50. letu starosti  in SVIT za odkrivanje raka debelega črevesa in danke.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU