Pravi moški prisluhne svojemu telesu in poskrbi zase!

Moški so običajno manj pozorni na svoje zdravje, za rakom pa zbolevajo pogosteje kot ženske. Težje odkrito spregovorijo o bolezni, k zdravniku pa gredo šele takrat, ko je že res hudo.

 

Ljubljana, 12. september 2019 – Pravi moški, vseslovenska komunikacijska akcija, ki jo že četrto leto izvaja Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, je namenjena ozaveščanju širše javnosti o problematiki raka pri moških. Cilj tega dolgoročnega projekta je, da bi v Sloveniji čim manj moških zbolelo za rakom in čim več zbolelih premagalo bolezen. Letošnja akcija s sloganom Prisluhni telesu, poskrbi zase! moške spodbuja, da so pozorni na telesne spremembe, da ne oklevajo in pravočasno obiščejo zdravnika, da se izogibajo slabim navadam in se odzovejo vabilom na presejalne teste programa SVIT. Na ta način želi prispevati k zgodnejšemu odkrivanju raka in večji možnosti preživetja, z opozarjanjem na dejavnike tveganja pa zmanjšati število obolelih.

 

V Sloveniji je rak, podobno kot v drugih evropskih državah, med najpogostejšimi vzroki smrti, in sicer na drugem mestu, pri moških pa je celo na prvem mestu. Med rojenimi leta 2015 bo predvidoma eden od dveh moških do svojega 75. leta zbolel za rakom. V Sloveniji je leta 2015 za rakom zbolelo 7.859, umrlo pa 3.484 moških (skoraj 55 % vseh zbolelih in 56 % umrlih predstavljajo moški). Večinoma (dve tretjini) zbolevajo po 65. letu starosti. Med najpogostejšimi raki, ki pestijo sodobnega moškega, so rak prostate, rak pljuč, rak debelega črevesa in danke, rak glave in vratu ter rak mod.

 

Kljub hitremu razvoju medicine lahko za svoje zdravje še vedno največ naredimo sami. Cilj vseslovenske kampanje Pravi moški je ozaveščati moške o moških rakih in na preventivi pred njimi. V začetku projekta leta 2016 so nosilci akcije »pravega moškega« definirali kot tistega, ki skrbi zase; nato so v letih 2017 in 2018 moško populacijo načrtno ozaveščali o tem, da sta redno gibanje in uravnotežena prehrana najboljši način, da zmanjšajo tveganje, da bi zboleli za rakom. V letošnjem letu aktivnosti nadgrajujejo s sporočilom, ki usmerja pozornost na telesne spremembe in odgovornost do lastnega zdravja: Prisluhni telesu, poskrbi zase! Pravi moški se zaveda, da s svojim zdravjem skrbi tudi za srečo svojih najbližjih. Zato z zdravim načinom življenja zmanjša tveganje za razvoj rakave bolezni, s poznavanjem zgodnjih znakov in simptomov raka pa omogoči, da se bolezen pravočasno odkrije, kar bistveno poveča možnosti ozdravitve.

Podpredsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Breda Brezovar Goljar se je po štirih letih uspešnega projekta ozaveščanja zahvalila vsem njegovim podpornikom, še posebej Ministrstvu za zdravje RS, Onkološkemu inštitutu Ljubljana, Fakulteti za šport in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje. Izpostavila je pomembnost dolgoročne naravnanosti takšnih projektov in partnerskega sodelovanja, tako z Ministrstvom za zdravje, ki finančno podpira projekt, strokovnih inštitucij in civilnodružbenih organizacij s številnim moškim članstvom (Sindikat policistov Slovenije, Gasilska zveza Slovenije, Ministrstva za obrambo RS, motoristična organizacija DGR).

Podpredsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Breda Brezovar Goljar

 

Zlata Štiblar Kisić, generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, ki kot osrednja ustanova s področja onkologije v Sloveniji sodeluje pri projektu že od vsega začetka, je izpostavila, da so društva s področja onkologije njihov nepogrešljiv partner pri ozaveščanju: ”Obolevnost za rakom se povečuje in se bo zaradi staranja prebivalstva v prihodnosti še zviševala. Potrebno je govoriti o raku in o preventivi; vas, društva, pa se sliši in vidi! Akciji Prisluhni telesu! Poskrbi zase! želim, da bo čim bolj uspešna.”

Zlata Štiblar Kisić, generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana

 

Prof. dr. Primož Strojan, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana je spregovoril o simptomatiki moških rakov in kako prisluhniti svojemu telesu: ”Moški so običajno manj pozorni na svoje telo in zdravje in za rakom zbolevajo pogosteje kot ženske. Vzrok za zanemarjanje zdravja pri moških je bodisi nevednost, prezaposlenost ali samo »moški ponos«, ki pojmuje vsako skrb zase kot izraz šibkosti. Na srečo so dejavniki tveganja za razvoj vrste rakov poznani in se jim z dovolj odločnosti in volje lahko izognemo ter s tem zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni. Ve se tudi, katere zgodnje znake in simptome povzročajo posamezni raki: njihova prepoznava omogoča, da maligno bolezen ugotovimo v zgodnji fazi, ko je ta še obvladljiva in so možnosti za ozdravitev visoke.”

prof. dr. Primož STROJAN, dr. med., Onkološki inštitut Ljubljana

 

V Sloveniji je ključen problem ta, da raka pri moških odkrijemo prepozno, kar zmanjša možnosti za uspešno zdravljenje. Pri nas moški še vedno manj skrbijo za zdravje kot ženske, preveč pijejo in kadijo, težko se odpovejo dobri hrani, se premalo gibajo oziroma pretiravajo s tekmovalnostjo pri športu, se slabo odzivajo na presejalne teste in kljub simptomom odlašajo z obiskom zdravnika. Razlike so posledica osebnostnih lastnosti pri obeh spolih, ki vplivajo tudi na vedenjske navade, ki olajšajo ali pa ovirajo skrb za zdravje. Moški na bolezen gledajo kot na grožnjo, ki vpliva na spremembe v življenju in na njihove predstave o samem sebi v smislu ‘meni se ne more nič zgoditi’. Potlačitev težav je njihov tipičen obrambni mehanizem, odlašanje obiska pri zdravniku pa opravičujejo s pomanjkanjem časa in drugimi izgovori. Kako jim lahko pri tem pomagamo, predvsem njihove boljše polovice? Na ta vprašanja je skušal odgovoriti prof. dr. Peter Umek: ”Moramo preseči svoj ego in se pravočasno zglasiti pri zdravniku. Zato ne bomo nič manj moški. Akcija Pravi moški razbija mite o ‘pravem moškem’ in promovira zdrave navade, ki zmanjšujejo incidenco raka, po drugi strani pa uči prepoznati znake, ko je treba takoj k zdravniku.”

zasl. prof. dr. Peter Umek,dr. psiholoških znanosti

 

Svoje izkušnje je delil Marjan Doler, ambasador akcije Pravi moški in prostovoljec Društva onkoloških bolnikov Slovenije, ki je v zrelih letih zbolel za rakom prostate. Žal ob zdravljenju ni imel nikogar s tovrstno izkušnjo, od katerega bi dobil prepotrebne nasvete ob nastalih težavah in nevšečnostih. Zato si je obljubil, da bo po okrevanju kot prostovoljec svojo prehojeno pot delil z vsemi, ki potrebujejo pomoč: ”Z velikim navdušenjem sodelujem pri projektu Pravi moški, predvsem zato, ker je ključnega pomena zavedanje, da lahko razvoj obolenj preprečimo z ozaveščanjem, zdravim načinom življenja in rednimi preventivnimi pregledi. Žal se tega prej nisem zavedal, sedaj pa živim bolj kvalitetno življenje kot pred boleznijo. Moškim polagam na srce, naj ne bodo preveč ‘mačoti’, naj skrbijo za svoje zdravje, da nas bo več še izšlo iz te bitke kot zmagovalci. ”

Zato, dragi moški, obstaja veliko dobrih razlogov, da prisluhnete svojemu telesu in poskrbite zase, s tem pa tudi za svoje najbližje.

Marjan Doler, ambasador akcije Pravi moški in prostovoljec Društva onkoloških bolnikov Slovenije

 

Kaj svetujemo Pravim moškim?

Večina rakov je ozdravljivih, če jih odkrijemo dovolj zgodaj, ko se še niso razširili drugam po telesu. Zato je zelo pomembno, da prepoznamo prve znake in simptome bolezni ter takoj poiščemo zdravniško pomoč.

Spoznajte simptome in dejavnike tveganja za najpogostejše vrste raka pri moških v publikacijah Društva onkoloških bolnikov Slovenije in na spletni strani www.izogniseraku.si

 

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU