Pomen konoplje pri zdravljenju raka in njena uporaba v Sloveniji

Številne znanstvene objave kažejo na zdravilne koristi konoplje in kanabinoidov. Njihova uporaba se v zadnjem času širi v mnoge veje medicine, tudi v onkologijo. 

Bolniki se oskrbujejo z bolj ali manj primernimi pripravki konoplje na črnem trgu, v redkih primerih pa na osnovi recepta zdravnika tudi v lekarni. V Društvu onkoloških bolnikov Slovenije ocenjujemo, da je skrajni čas, da se tudi v Sloveniji začnemo resno in odgovorno obnašati do vseh bolnikov, ki jim pripravki lahko pomagajo pri lajšanju težav, ki jih imajo pri soočanju z boleznijo, kljub strokovni obravnavi specialistov in jih obvarujemo pred strokovno nepreverjenimi pripravki. Zato smo februarja 2023 povabili k sodelovanju onkologinjo, prim. Josipino Ano Červek, dr. med. in Mateja Červeka, dr. med., da sta na  predavanju in pogovoru o Pomenu konoplje pri zdravljenju raka in o njeni uporabi v Sloveniji podala razlago in pojasnila za strokovno in laično javnost. V prvem delu je Matej Červek, dr. med. govoril  o kanabinoidih, konoplji in endokanabinoidnem sistemu; o potencialnih medicinski učinki kanabinoidov in o uporabi konoplje v medicini. Drugi del je bil namenjen kanabinoidom v onkologiji. Prim. J. Červek je razložila vse o kanabinoidih v podpornem in paliativnem zdravljenju in tudi o kanabinoidih v zdravljenju osnovne bolezni (raka) ter podala praktične vidike uporabe (odmerjanje, predpisovanje, spremljanje). Zadnji del predavanja sta predavatelja namenila pregledu stanja v Sloveniji.

Posnetek predavanja:

 

Predavatelja:

Prim. Josipina Ana Červek dr. med., onkologinja, prejemnica posebnega odlikovanja predsednika RS Boruta Pahorja za izjemne dosežke pri uvajanju novih metod onkološkega zdravljenja. Poglobljeno se je ukvarjala tudi z uvajanjem novih znanj na področju zdravljenja s kanabinoidi. Je tudi prejemnica Zlatega odličja Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe.

 

Matej Červek, dr. med. je končal študij medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 2015, nato se je dodatno usposabljal v univerzitetni bolnišnici Hospital de Santa Maria v Lizboni. Kot prostovoljni zdravnik je tri mesece sodeloval na zdravniški humanitarni misiji »Kenija 2012«.

S področjem kanabinoidov se je začel ukvarjati 2014, ko je ob pripravi članka na to temo ugotovil, kakšen je razkorak med dejanskimi znanstvenimi dognanji ter znanjem in mnenjem medicinske stroke ter kako velika je potencialna klinična korist, ki se zaradi tega razkoraka izgublja. Od takrat je soavtor več člankov in predavanj o možnosti uporabe kanabinoidov v onkologiji ter o stanju kanabinoidov v Sloveniji.

Je strokovni sodelavec Mednarodnega inštituta za kanabinoide ICANNA, deluje tudi v tehnološkem podjetju na področju znanstvenega pristopa k podaljševanju življenja in izboljšanju funkcioniranja.

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU