Pegasti badelj

Bolniki z rakom pogosto uporabljajo različne izdelke za samozdravljenje, ne le zdravila, ampak tudi prehranska dopolnila in druge izdelke, ki po svoji obliki in načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar to niso. Pred nadaljevanjem predlagamo, da se seznanite s tem kaj je zdravilo, kaj je prehransko dopolnilo in vse, kar še ostane.

Izdelki rastlinskega izvora so zelo različni, nekateri so na tržišču dostopni kot zdravila, nekateri kot prehranska dopolnila, pogosto jih ljudje pripravljajo sami. Pomembno je vedeti, da imajo izdelki rastlinskega izvora lahko pomembne neželene učinke ali pa spremenijo delovanje drugih zdravil. Pri njihovi uporabi je zato potrebna enaka mera previdnosti kot pri drugih izdelkih v samozdravljenju.

 

Kaj je pegasti badelj in kako deluje

Pegasti badelj je zdravilna rastlina z vijoličnimi cvetovi in bledo zelenimi listi. Za zdravljenje se uporabljajo plodovi rastline. Ti vsebujejo silimarin, ki je odgovoren za večino zdravilnih učinkov. Silimarin je slabo topen v vodi, zato uporaba vodnih izvlečkov, kot je na primer čaj, ni primerna. Na slovenskem tržišču je največkrat na voljo v obliki kapsul ali vodno-etanolnih izvlečkov. Pegasti badelj je kot tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora odobrila Evropska agencija za zdravila za blaženje dispepsije ali prebavnih motenj, potem ko so bila druga resna stanja izključena. Učinkovitost teh zdravil je privzeta na podlagi dolgotrajnih izkušenj in ni bila preučevana v formalnih registracijskih raziskavah.

Pegasti badelj se je v okviru kliničnih raziskav preizkušal pri zdravljenju poškodb jeter zaradi alkoholizma, neželenih učinkov zdravil, virusnega hepatitisa ter zastrupitev z zeleno mušnico. Velika metaanaliza (združeni rezultati posameznih neodvisnih raziskav) je večino navedenih dobrobiti pri zdravljenju jetrne bolezni zaradi alkohola ali hepatitisa B in C zavrgla. Zaradi tega naj se izdelki iz pegastega badlja uporabljajo zgolj za blaženje neugodja v želodcu ali prebavnih motenj. Zdravilo s silibininom v parenteralni obliki (z injekcijo) je odobreno za zdravljenje zastrupitev z zeleno mušnico.

Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost izdelkov iz pegastega badlja pri preprečevanju ali zdravljenju raka in obvladovanju neželenih učinkov zdravljenja. Sicer se je preizkušal pri preprečevanju nekaterih neželenih učinkov zdravljenja raka, potrebne pa so večje klinične raziskave, ki bi potrdile dobrobit pegastega badlja v te namene.

Pegasti badelj je na slovenskem tržišču dostopen kot prehransko dopolnilo.

 

Neželeni učinki pegastega badlja

  • Blage gastrointestinalne motnje (suha usta, slabost, bruhanje, driska), glavobol, alergične reakcije (dermatitis, koprivnica, astma), poslabšanje jetrne funkcije (zvišane vrednosti bilirubina in jetrnih encimov).
  • Opisan je klinični primer bolečin v trebuhu s kolapsom in krvavitvami iz nosu ob sočasnem jemanju pegastega badlja z acetilsalicilno kislino in česnom.

 

Interakcije med pegastim badljem in zdravili 

  • Pegasti badelj v manjši meri zavira določene jetrne encime, vendar po do sedaj znanih podatkih na presnovo drugih zdravil ne vpliva. Kljub temu se svetuje pazljivost ob sočasnem jemanju pegastega badlja in drugih zdravil.

Dodatna opozorila pri uporabi pegastega badlja

Pegasti badelj je kot tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora odobrila Evropska agencija za zdravila za blaženje dispepsije ali prebavnih motenj, potem ko so bila druga resna stanja izključena. Kljub temu na slovenskem tržišču ni dostopen kot zdravilo, ampak le kot prehransko dopolnilo.

Prehranska dopolnila so po zakonodajni definiciji živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. Za prehranska dopolnila niso predpisani farmacevtski standardi kakovosti, niso namenjena zdravljenju in preprečevanju bolezni in zanje tudi ne veljajo klinični standardi učinkovitosti. Prehranska dopolnila navadno nimajo opozoril, previdnostnih ukrepov za bolnike in nimajo navedenih neželenih učinkov, kar pa ne pomeni, da do njih ne more priti.

Vir: Izbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri njihovi uporabi v onkologiji, 2019

Avtorji:

asist. Andreja Eberl, mag. farm., spec.
asist. dr. Lea Knez, mag. farm., spec.
asist. dr. Samo Rožman, mag. farm., spec.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI

Avtorji so strokovne opise izdelkov pripravili po svojih najboljših močeh, z interpretacijo strokovnih dejstev, ki so bila znana do konca oktobra leta 2018. Avtorji ne jamčijo popolnosti predstavljenih podatkov in tudi niso odgovorni za posledice ravnanj na podlagi vsebine gradiva.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU