Obvestilo o ukrepih Onkološkega inštituta Ljubljana za preprečevanja širjenja novega koronavirusa

Strokovni svet Onkološkega inštituta Ljubljana je dne 9. 3. 2020 sprejel dodatne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, med drugim prenaročanje kontrolnih pregledov bolnikov po zaključenem onkološkem zdravljenju ter začasno zaustavitev monografskega slikanja v državnem programu zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA. Ti dodatni ukrepi v tem trenutku ne vplivajo na obravnavo onkološke bolezni, OI vsem bolnikom zagotavlja nemoteno specifično onkološko zdravljenje.

 

PRENAROČANJE KONTROLNIH PREGLEDOV BOLNIKOV PO ZAKLJUČENEM ONKOLOŠKEM ZDRAVLJENJU

Onkološki inštitut je v tem tednu pričel s prenaročanjem tistih bolnikov, ki na OI prihajajo na redne kontrole po zaključenem zdravljenju, vključno s preiskavami. Bolniki, ki so za tovrstne kontrolne preglede ali preiskave bili naročeni v marcu in aprilu, bodo o tem dobili pisno obvestilo z OI z novim terminom kontrolnega pregleda (kontrolne preglede prestavljamo predvidoma od zadnjega tedna maja naprej).

 

ZAČASNA POPOLNA PREKINITEV MAMOGRAFSKEGA SLIKANJA ŽENSK V PROGRAMU DORA OD 16. MARCA 2020 DALJE, DANES IN JUTRI ZMANJŠAN OBSEG

Strokovni svet Onkološkega inštituta Ljubljana je dne 9. 3. 2020 sprejel sklep o začasni popolni prekinitvi slikanja v programu DORA od ponedeljka, 16. marca 2020, v vseh 21 stacionarnih in mobilnih centrih presejalnega programa DORA. Na podlagi včerajšnje odredbe MZ pa bomo program danes, 12.03.2020, in jutri, 13.03.2020, zmanjšali, kolikor se le da. To pomeni, da bomo ženske po telefonu ali pisno obvestili, naj se slikanja ne udeležijo. Tiste, ki sporočila ne bodo prejele pravočasno in bodo danes ali jutri prišle na slikanje, jih bomo poslikali, če ne kažejo znakov akutne okužbe dihal in niso bile v stiku z obolelim in niso bile v tujini.

Vse že naročene ženske bodo iz Registra in klicnega center DORA v prihodnjih dneh po telefonu ali pisno obveščene o odpovedi termina. Ob ponovni vzpostavitvi slikanja bodo vse prenaročene ženske prejele nov termin za slikanje. Za vse ženske, ki bodo do 16. 3. 2020 opravile slikanje, bo napotitev na morebitne dodatne preiskave in zdravljenje potekala kot do sedaj, tako na Onkološkem inštitutu Ljubljana kot v UKC Maribor.

Dodatne informacije: dora@onko-i.si, brezplačni telefon: 080 27 28 vsak delovnik 9.00-12.00.

 

Dodatno obvestilo bolnikom glede sprejema na OI v primeru akutne okužbe dihal

Z namenom preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni in poostrene epidemiološke situacije z zvezi z novim koronavirusom v državi Onkološki inštitut poziva vse bolnike, ki imajo znake akutne okužbe dihal (kašelj, težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka), naj NE PRIHAJAJO NA ONKOLOŠKI INŠTITUT.

Za preložitev onkološke obravnave naj po telefonu pokličejo triažno ambulanto na tel. št. 01 5879 163 in se dogovorijo za nov datum. Bolniki naj se glede akutne okužbe dihal posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom.

 

Onkološki inštitut ob tem izrecno poudarja, da inštitut ni vstopna točka za odvzem brisa ob sumu na okužbo z novim koronavirusom. Na najbližjo vstopno točko vas bo napotil vaš osebni zdravnik.

 

Onkološki inštitut poziva tudi vse zdravstvene ustanove, naj bolnike z akutno okužbo dihal ne napotujejo na OI. Za bolnike s težje potekajočo akutno okužbo dihal, ki zahteva hospitalizacijo, je sprejem na OI možen le po predhodnem dogovoru med napotnim zdravnikom in lečečim ali dežurnim zdravnikom na OI in predhodno že opravljenim testom na prisotnost novega koronavirusa z negativnim izvidom.

 

Na Onkološkem inštitutu  še naprej velja popolna prepoved obiskov ter omejen in nadzorovan dostop v bolnišnico prek nadzorne triažne točke v stavbi E (ob Ljubljanici).

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU