Koraki za zdravje na Poti ob žici

Člani društva onkoloških bolnikov Slovenije smo skupaj z člani drugih nevladnih organizacij s področja obvladovanja raka (Europa Donna, Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, Europacolon,Ustanova Mali vitez, Društvo Onkoman, Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ONKONET) in predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje Korakali za zdravje na Poti ob žici.

Na pohodu nas je spodbujala dobra energija, povezanost in skupno prepričanje, da je zdravje vrednota posameznika in družbe. Pohod ob žici je bil tudi sestavni del akcije Pravi moškI – Zakorakaj k zdravju.  Ustavili smo se tudi v vojašnici Moste Polje in podelili vojakom slovenske vojske značke akcije Pravi moški – Zakorakaj k zdravju.

Redna telesna dejavnost je integralni del zdravega načina življenja. Skupaj z zdravo prehrano in opustitvijo škodljivih navad (»sedeči življenjski slog«, kajenje, alkohol, droge, druge odvisnosti) predstavlja aktivnosti, ki varujejo in krepijo zdravje v vseh njegovih dimenzijah (telesni, psihični in socialni). Namen akcije Koraki za zdravje  je spodbujati širšo javnost k hoji, ki ima vrsto zdravilnih in blagodejnih učinkov. Hoja je ena najbolj naravnih, učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih oblik vadbe. Ko hodimo, korakamo za zdravje.

Doc. dr. Vedran Hadžić s Fakultete za šport izpostavlja pomen hoje, na podlagi ključnih in znanstveno preverjenih trditev o hoji, za izboljšanje kakovosti življenja in splošnega počutja: »Hoja znižuje krvni tlak, raven krvnega sladkorja in raven škodljivega holesterola ter zvišuje raven koristnega holesterola v krvi. Hoja krepi srce in ožilje, zmanjšuje delež maščevja v telesu in negativne posledice stresa ter preprečuje redčenje kostne mase. Hoja je dejavnost, ki je naravno zdravilo brez stranskih učinkov. «

Priznana raziskovalka hoje, profesorica Tudor-Locke in kolegi, priporočajo spremljanje stopnje sedečega življenjskega sloga z uporabo števca korakov. V ta namen so sestavili priročna navodila o priporočenemu dnevnemu številu korakov za določene starostne in specifične populacije. Več na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21798015.

Priporočeno število korakov je:

•          Vsaj 10.500 korakov za predšolske otroke 4–6 let ( deklice in dečki)

•          Vsaj 11.500 korakov za deklice 6–11 let

•          Vsaj 13.500 korakov za dečke 6–11 let.

•          Vsaj 10.500 korakov za mladostnike obeh spolov 12–19 let

•          Vsaj 7.500 korakov za odrasle obeh spolov 20–65 let.

•          Vsaj 7.500 korakov za zdrave starejše obeh spolov ≥ 65 let.

•          Vsaj 7.000 korakov za osebe z gibalnimi težavami ali kroničnimi boleznimi.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU