Izdelki iz konoplje

Bolniki z rakom pogosto uporabljajo različne izdelke za samozdravljenje, ne le zdravila, ampak tudi prehranska dopolnila in druge izdelke, ki po svoji obliki in načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar to niso. Pred nadaljevanjem predlagamo, da se seznanite s tem kaj je zdravilo, kaj je prehransko dopolnilo in vse, kar še ostane.

Izdelki rastlinskega izvora so zelo različni, nekateri so na tržišču dostopni kot zdravila, nekateri kot prehranska dopolnila, pogosto jih ljudje pripravljajo sami. Pomembno je vedeti, da imajo izdelki rastlinskega izvora lahko pomembne neželene učinke ali pa spremenijo delovanje drugih zdravil. Pri njihovi uporabi je zato potrebna enaka mera previdnosti kot pri drugih izdelkih v samozdravljenju.

 

Kaj je konoplja in kako deluje

Konoplja s svojimi značilnostmi, ki jo po eni strani uvrščajo med prepovedane droge in po drugi med zdravila, privlači tako laično kot strokovno javnost. Konoplja je do šest metrov visoka rastlina enoletnica, ki se pojavlja v treh podvrstah: navadna konoplja (Cannabis sativa ssp. Sativa), indijska konoplja (Cannabis sativa ssp. indica) in konoplja, avtohtona v Rusiji (Cannabis sativa ssp. Ruderalis). Iz konoplje so identificirali najmanj 750 različnih spojin, med drugim tudi kanabinoide, med katerimi je najbolj znan delta-9-tetrahidrokanabinol ali THC. Gre za psihoaktivno snov, ki lahko povzroča odvisnost in druga tveganja za zdravje ljudi, kar je razlog za uvrstitev konoplje in izdelkov iz konoplje, ki vsebujejo THC, med prepovedane droge (hašiš, hašiševo olje in marihuana). Izdelki, katerih vsebnost THC-ja je pod 0,2 %, se lahko uporabljajo v prehranske, kozmetične in druge namene. Taki izdelki zaradi nizke vsebnosti THC-ja nimajo psihoaktivnih učinkov.

Kanabinoidi, ki so registrirani kot zdravilo, se v medicini uporabljajo pri terapiji slabosti in bruhanja, za zmanjšanje spastičnosti in lajšanje nevropatske bolečine pri multipli sklerozi, za povečanje apetita pri bolnikih z rakom in preprečevanje epileptičnih napadov, povezanih z Lennox-Gastautovim ali Dravetovim sindromom. Pri onkoloških bolnikih jih uporabljamo kot dodatek drugim, bolj uveljavljenim zdravilom pri slabosti, bolečini, neješčnosti in izgubi telesne mase, za lajšanje tesnobe in pri motnjah spanja. Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost kanabinoidov pri zdravljenju raka in jih v ta namen ne uporabljamo. Največja nevarnost pri uporabi izdelkov iz konoplje je, da bolnik onkološko zdravljenje nadomesti s samozdravljenjem z izdelki iz konoplje. Vsak odlog zdravljenja namreč bistveno poslabša izide zdravljenja raka. Bolniki z rakom pogosto posegajo po prehranskih dopolnilih in izdelkih, pri katerih vsebnost kanabinoidov, čistost in sestava izdelkov niso znane, posledično je neznana tudi njihova zdravstvena neoporečnost.

 

Neželeni učinki izdelkov iz konoplje

Najpogostejši neželeni učinki kanabinoidov so utrujenost, bolečina v trebuhu, zaspanost in motnje spanja, slabost, bruhanje, driska, suha usta, glavobol, motnje koncentracije, paranoidne reakcije in neusklajenost gibov. Predoziranje lahko vodi v motnje dihanja, upočasnjeno bitje srca, nizek krvni tlak in motnje zavesti. Učinki, zaradi katerih nekateri uporabljajo konopljo v rekreativne namene, so vzhičenost, ugodje, sproščenost, sprememba zaznavanja in zmanjšanje tesnobe.

Skrb vzbujajoči so kronični učinki, kot so odvisnost, toleranca z odtegnitvenimi simptomi, povečano tveganje za ponovni akutni miokardni infarkt in razvoj oziroma poslabšanje že obstoječih psihoz.

Intenzivnost neželenih učinkov je odvisna od odmerka, telesne mase, tolerance, načina vnosa ter od interakcij z zdravili, alkoholom ali prepovedanimi drogami. Prisotnost neželenih učinkov je odvisna tudi od vsebnosti in razmerja med THC-jem in kanabidiolom (CBD).

 

Interakcije med izdelki iz konoplje in zdravili 

Izdelki iz konoplje zavirajo določene jetrne encime in izpodrivajo druge učinkovine iz plazemskih beljakovin, zato se ob sočasnem jemanju izdelkov iz konoplje in drugih zdravil lahko spremeni raven teh zdravil v krvi.

Sočasna uporaba izdelkov iz konoplje z zaviralci osrednjega živčevja (hipnotiki, anksiolitiki, sedativi, opioidi, litij, triciklični antidepresivi, alkohol) lahko poveča neželene učinke na osrednji živčni sistem, kot so zaspanost, omotica, zmedenost, zato se je sočasni uporabi treba izogniti.

 

Opozorila pri uporabi izdelkov iz konoplje

Kanabinoidi se v onkologiji nikoli ne uporabljajo za zdravljenje raka. V izbranih primerih jih uporabljamo pri obvladovanju simptomov bolezni, vendar nikoli kot zdravilo prvega izbora, ampak le kot dopolnilo k uveljavljenim zdravilom pri bolnikih s težje obvladljivimi simptomi.

Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost kanabinoidov pri zdravljenju raka. Največja nevarnost pri uporabi kanabinoidov je, da bolnik onkološko zdravljenje nadomesti s samozdravljenjem z izdelki iz konoplje. Vsak odlog zdravljenja bistveno poslabša izide zdravljenja raka.

Velik delež bolnikov z rakom posega po različnih izdelkih iz konoplje, največ po prehranskih dopolnilih in izdelkih s črnega trga. Predvsem slednji imajo neznano vsebnost kanabinoidov. Poleg tega pridelava takih izdelkov ni nadzorovana, vsebujejo lahko nevarne snovi, kot so na primer pesticidi in plesni, zato se uporaba takšnih izdelkov odsvetuje.

Uživanje izdelkov iz konoplje, ki vsebujejo psihoaktivne kanabinoide (THC), lahko negativno vpliva na vozniške sposobnosti, zato je vožnja pod vplivom konoplje prepovedana. Tveganje za nesrečo se pomembno poveča, če se konzumiranje takih izdelkov kombinira z alkoholom, čeprav v zelo majhnih količinah.

 

Vir: Izbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri njihovi uporabi v onkologiji, 2019

Avtorji: 

asist. Andreja Eberl, mag. farm., spec.
asist. dr. Lea Knez, mag. farm., spec.
asist. dr. Samo Rožman, mag. farm., spec.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI

Avtorji so strokovne opise izdelkov pripravili po svojih najboljših močeh, z interpretacijo strokovnih dejstev, ki so bila znana do konca oktobra leta 2018. Avtorji ne jamčijo popolnosti predstavljenih podatkov in tudi niso odgovorni za posledice ravnanj na podlagi vsebine gradiva.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU