Gibanje bi morali predpisati na recept

Naša nova akcija Gibanje na recept, ki so jo podprli tudi na Ministrstvu za zdravje, je namenjena ozaveščanju širše populacije o pomenu gibanja za preprečevanje rakavih bolezni in opolnomočenju onkoloških bolnikov o pomenu gibanja za obvladovanje bolezni, izboljšanje psihofizične kondicije in zmanjšanje stranskih učinkov ter kasnih posledic onkološkega zdravljenja.
Na osnovi številnih raziskav in dognanj slovenskih in mednarodnih strokovnjakov je nesporno dejstvo, da sta redna telesna dejavnost in ohranjanje zdrave telesne mase ključni komponenti preprečevanja rakavih bolezni. Podatki kažejo, da je ob redni telesni dejavnosti povprečno zmanjšanje tveganja za raka debelega črevesa in dojk 25 %, raka telesa maternice, pljučnega raka,
raka trebušne slinavke in želodca pa verjetno več kot 20-odstotno. Telesna nedejavnost ima podobne učinke kot kajenje in debelost ter ji lahko po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije pripišemo več kot 5 milijonov smrti na letni ravni.

Redna telesna dejavnost je verjetno najcenejše razpoložljivo zdravilo, ki je na voljo prav vsakemu, zato bi z akcijo Gibanje na recept radi širšo javnost in onkološke bolnike spodbudili, da zberejo voljo in v svoje življenje vključijo redno gibanje, na primer hojo, kolesarjenje, jogo, ples, tek, pohodništvo, plavanje in druge oblike vadbe. Strokovnjaki menijo, da bi morali biti odrasli pri zmerni intenzivnosti vadbe aktivni 150 minut na teden. Nedvomno fizična aktivnost močno vpliva tudi na psihično počutje.

Prof. dr. Vedran Hadžić s Fakultete za šport pravi takole: »Med vsemi oblikami vadbe je najboljša redna vadba. Izogibajte se sedenju, zmanjšajte zaslonski čas in izkoristite našo lepo naravo. Hoja je izvrsten in najbolj enostaven način telesne aktivnosti, zelo pomembne pa so tudi vaje za moč. S preprostimi vajami za moč, ki naj vam jih pokaže izobražen vaditelj, boste lažje in boljše živeli. Vadba je najboljše zdravilo, je kot politableta, saj deluje na velik spekter težav; na primer znižuje krvni tlak, uravnava sladkor in vpliva na splošno počutje.«

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU