Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

Od 17. do 23. januarja poteka  Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu.

 • Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Zato ženske pozivamo:
  Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Odzovite se na vabilo, če ga prejmete. V Sloveniji letno odkrijemo in uspešno zdravimo
  okrog 1.600 predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje in s tem učinkovito preprečujemo
  nastanek raka materničnega vratu.
 • Še posebej k rednim presejalnim pregledom ZORA pozivamo mlade ženske v starosti 20−39 let, pri katerih smo v letu 2021 odkrili okrog 6−7 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje (CIN2+) kot v času pred pandemijo. Poskrbite za svoje zdravje celostno, tudi v času pandemije, in se udeležite preventivnega pregleda kljub različnim izzivom, ki jih pred vse nas postavlja pandemija. Vaše zdravje je pomembno tako za vas, kot vašo družino in vse, ki jih imate rade.
 • Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.
  Več o programu ZORA: https://zora.onko-i.si/

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU