Dan zavedanja o ginekoloških rakih

20. septembra 2020 bo potekal v številnih evropskih državah ’’World GO Day’’, oziroma daljše Dan zavedanja o ginekoloških rakih (World Gynecologic Oncology Awareness Day), ki letos poteka z geslom: ’’20. septembra bomo svet spremenili v vijolično’’.

Glavna pobudnika dneva sta Evropsko združenje za ginekološko onkologijo (ESGO) in v njegovem sklopu delujoča Evropska mreža društev ginekološko onkoloških bolnic (ENGAGe). Aktivnosti so letos organizirane drugič zapored. Medtem ko so lani potekali predvsem športni dogodki, se letos aktivnosti selijo v medije in socialna omrežja, v luči aktualnih dogodkov ob epidemiji Covid-19.

Kar okoli 1.3 milijona žensk na svetu zboli letno z enim od ginekoloških rakov (rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov, rak zunanjega spolovila in nožnice) in okoli 450.000 jih letno umre. V Sloveniji letno zboli na novo 680 žensk, z enim od ginekoloških rakov pa živi med nami približno 10.000 žensk. Če torej poznate 80 žensk, verjetno ena izmed njih živi z ginekološkim rakom, saj ginekološki (in drugi) raki vedno bolj postajajo kronične bolezni z dolgim preživetjem zaradi zgodnjega odkrivanja in uspešnega zdravljenja.

Letos se še posebej opominja na rak materničnega vratu, v sklopu globalne strategije WHO za svet brez raka materničnega vratu.

Raka materničnega vratu je vedno manj, saj imamo učinkovite strategije za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb (redni pregledi pri ginekologu) ter za preprečevanje nastajanja predrakavih sprememb in raka (cepljenje proti HPV), kar potrjujejo tudi številke. Leta 1961 je z rakom materničnega vratu v Sloveniji na novo zbolelo 238 žensk, v letu 2017 pa le 86. V vmesnem času smo v Sloveniji na nacionalnem nivoju uredili in uvedli redne preventivne brise materničnega vratu in program ZORA. Če je rak materničnega vratu v Sloveniji odkrit med rednim pregledom v programu ZORA, je v skoraj 50 % tumor še mikroskopsko majhen (stadij IA), ki je ozdravljiv z enostavnim kirurškim posegom. Pri ženskah, ki se ne udeležujejo preventivnih pregledov, pa je v 60 % rak lokalno napredoval ali celo že z zasevki v drugih organih. Zato poziv k rednim pregledom, odzivu na vabilo, in k cepljenju.

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU