25. obletnica fundacije FIHO

Včeraj, 10. oktobra 2023, je v Ljubljani potekala slovesnost ob 25-letnici delovanja Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO. Gre za krovno fundacijo, ki vsako leto več kot 120 organizacijam sofinancira programe za pomoč med 350.000 in 400.000 ljudem. Slovesnost je bila zaradi nedavnih uničujočih poplav posvečena predvsem v zahvalo vsem organizacijam, ki v primeru stiske hipno priskočijo na pomoč tistim, ki pomoč potrebujejo.

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je na današnjem dogodku opozorila, da igra Fundacija preko podpore številnim organizacijam »ključno vlogo pri gradnji bolj sočutne in enakopravne družbe«. Dodala je, da dolgoletna prizadevanja Fundacije omogočajo ljudem, da dobijo pomoč, podporo in priložnost za boljše življenje. »To je delo, ki se ne meri samo v številkah in statističnih podatkih, temveč v stiskah, ki jih lajšate in v upanju, ki ga obujate«, je izpostavila Predsednica in nadaljevala, da je »v teh časih izzivov, ki jih prinašajo naravne nesreče, zdravstvena kriza, ekonomske težave in druge stiske posameznikov, vaše delo še bolj neprecenljivo«. »Ste luč upanja in podpora za tiste, ki se soočajo z najtežjimi preizkušnjami. Vaša predanost, odločenost in srčnost so tiste lastnosti, ki nas navdihujejo«, je izpostavila dr. Pirc Musar. V svojem nagovoru se je spomnila tudi nedavnih katastrofalnih poplav in povedala, da so »prebivalke in prebivalci Slovenije, delovali kot da imajo eno srce. In tako je prav. Ob preizkušnjah s katerimi se soočamo, se moramo vedno znova združiti in graditi mostove med nami«. Zaključila je z mislijo, da so dela Fundacije »svetla luč v tem svetu, ki potrebuje več ljubezni in razumevanja. Hvala vam za vaše neprecenljivo delo, za predanost in odločenost. Trdno sem prepričana, da boste nadaljevali svoje poslanstvo z enako strastjo in zagonom kot doslej«.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije ter podpredsednik Vlade Republike Slovenije Luka Mesec se je uvodoma zahvalil vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki že preko 25 let soustvarjajo delo Fundacije FIHO. Minister je izpostavil, da je socialno varstvo v Sloveniji zgled številnim državam v EU, med drugim Islandiji in Češki. »Čestitam Fundaciji FIHO, da je tako pomemben gradnik socialnega in invalidskega varstva v Sloveniji«, je ob tem izpostavil minister. »Obenem številke govorijo same zase, Fundacija FIHO skupaj s številnimi organizacijami pomaga preko 400.000 ljudem po vsej Sloveniji«, je opozoril minister in dodal, da »so nedavne poplave vnovič pokazale, kako pomembne so humanitarne organizacije. Fundacija FIHO je med prvimi preko Karitasa in Rdečega križa nudila pomoč na terenu, za kar se Fundaciji najlepše zahvaljujem«. Minister Mesec je nagovor sklenil z mislijo, da moramo s svojim delom na tem področju nadaljevati, da bomo lahko še naprej zgled celotni EU.

Spregovoril je tudi direktor Fundacije Borut Sever, ki se je ob petindvajseti obletnici delovanja Fundacije uvodoma zahvalil svojim sodelavkam in sodelavcem ter mnoštvu prostovoljk in prostovoljcev širom Slovenije. »S sofinanciranjem svojih programov smo zgolj v preteklem letu pomagali več kot 400.000 osebam in tako mnogim posameznikom omogočili človeka vredno življenje ter prenekaterim bolnikom tudi preživetje«, je poudaril direktor. »Danes se tu oziramo na 25 let dolgo prehojeno pot, ki ni bila lahka, vendar smo jo z vztrajnostjo in trdim delom uspešno tlakovali. Naša pot je pot predanosti, solidarnost in sočutja do tistih najranljivejših med nami«, je izpostavil gospod Sever in dodal, da je v teh 25ih letih država doživela veliko preizkušenj in kriz. »Naravne nesreče so preizkušale našo odpornost, zdravstvena kriza nas je postavila pred povsem nove izzive in ekonomske težave so vplivale na številne družine«, je povedal direktor in ob tem izrazil zadovoljstvo, da je FIHO v vseh teh krizah uspela upravičiti svoja sredstva ter tako ohraniti poslanstvo Fundacije. Zaključil je z mislijo, da je »delo Fundacije FIHO inspiracija družbi, da stremimo k istim ciljem – ciljem, ki vključujejo boljšo prihodnost za vse nas, ne glede na naše omejitve. Le skupaj namreč lahko gradimo bolj sočutno in pravično družbo«.

Na prireditvi je sodelovala tudi predsednica Sveta FIHO Nataša Sorko, ki je poudarila, da »FIHO ni le ustanova, temveč srce in duša, ki bijeta za tiste, ki so v naši družbi najranljivejši. FIHO omogoča boljše življenje številnim otrokom, kroničnim bolnikom, odvisnikom, razbitim družinam, socialno najbolj ogroženim in še mnogim drugim«. Dodala je, da ne smemo pozabiti, da programi Fundacije FIHO in sicer »programi psihosocialne in fizične rehabilitacije nastopijo tam, kjer se državna skrb neha. Naši programi zagotavljajo, da imajo ljudje dostop do zdravil, hrane ter osebne asistence, ki jim zagotavljajo človeka vredno življenje«. Predsednica Sveta je opozorila, da »število humanitarnih organizacij iz leta v leto narašča, kar kaže na naraščajoče potrebe po humanitarnem delu v naši družbi. Tako je poslanstvo Fundacije FIHO – omogočiti življenje sočloveku – še kako aktualno in nepogrešljivo«.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU