»Zavihajmo rokave! Cepimo se proti gripi.«

Pred nami je dolgo jesensko-zimsko obdobje, ko se poveča obolevnost z gripo in ostalimi okužbami dihal. Za krepitev naše obrambe pred okužbami dihal je zelo pomemben zdrav način življenja z veliko gibanja v naravi in skrbno izbrano zdravo prehrano. Možnost, da zbolimo, pa bistveno zmanjša tudi vsakoletno cepljenje proti gripi.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporoča vsem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo – še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe, med katere spadajo tudi kronični bolniki.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri skupinah z večjim tveganjem za težek potek bolezni cepljenje proti gripi zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

Pri kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Namen tega cepljenja je zaščititi bolnike s kroničnimi obolenji in stanji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe (okužba krvi, sepsa, meningitis, pljučnica).

Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 pa lahko opravimo sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Cepimo se lahko pri osebnem zdravniku, drugih zdravnikih, cepljenje odraslih pa izvajajo tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ-ja se je potrebno predhodno naročiti. Kontakti za naročanje so objavljeni na naslednji povezavi.

Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zato se je za učinkovito zaščito treba cepiti vsako leto.

Čeprav v lanskoletni sezoni gripe ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos. Lanskoletne okoliščine so bile namreč specifične (vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo). Letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe krožijo bistveno prej kot običajno, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa.

Zavihajmo torej rokave v boju proti gripi in ostanimo zdravi!

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU