MOVEMBER – mesec ozaveščanja o rakih pri moških

PRAVI MOŠKI SKRBI ZASE!

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije se pridružuje mednarodnemu gibanju MOVEMBER, ki ozavešča o pomenu zdravja pri moških, predvsem v smeri preventive in zgodnjega odkrivanja raka. Razpoznavni zaščitni znak so brki (moustache), ki naj bi si jih moški pustili rasti  v mesecu novembru in s tem opozorili na naraščanje števila rakavih obolenj.  

Podatki Registra raka Republike Slovenije kažejo, da za rakom letno zboli skoraj 8000 moških. Med njimi je poleg nemelanomskega raka kože najpogostejši  rak prostate (20 %), sledijo pljučni rak, rak debelega črevesa in danke. Čeprav je rak mod redek, je najpogostejša zvrst raka pri mladih moških med 20 in 40 let.

Podatki kažejo, da bo do svojega 75. leta starosti zbolel eden od dveh moških, rojenih v Sloveniji leta 2018.

Letos spomladi so v slovenskem zdravstvu odkrili približno za 10 odstotkov manj rakavih obolenj kot v enakem obdobju pred pandemijo; še vedno je marsikje otežen pristop do osebnega zdravnika. Zato je še toliko bolj pomembno, da spodbujamo moške, da so pozorni na telesne spremembe in da ne oklevajo z obiskom pri zdravniku, če imajo kakršnekoli zdravstvene težave.

Strokovnjaki opozarjajo, da so najpogostejši raki povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in prekomernim pitjem alkoholnih pijač, na kar lahko vplivamo sami s spremembo življenjskega sloga.

Veliko vrst raka je ozdravljivih, če jih odkrijemo dovolj zgodaj, ko se še niso razširili drugam po telesu, zato je zelo pomembno, da se odzovemo na vabilo presejalnega programa Svit, prepoznamo prve znake in simptome bolezni in takoj poiščemo zdravniško pomoč.  Pozno odkrita bolezen zmanjša možnosti za uspešno zdravljenje.

Pri nas moški še vedno težko odkrito spregovorijo o bolezni, saj stereotipni »pravi moški« ne kaže bolečine in  gre k zdravniku šele takrat, ko je že res hudo.

V okviru akcije Pravi moški skrbi zase! je prof. dr. Primož Strojan, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana med drugim poudaril: ”Moški so običajno manj pozorni na svoje telo in zdravje in za rakom zbolevajo pogosteje kot ženske. Vzrok za zanemarjanje zdravja pri moških je bodisi nevednost, prezaposlenost ali samo »moški ponos«, ki pojmuje vsako skrb zase kot izraz šibkosti. Na srečo so dejavniki tveganja za razvoj vrste rakov poznani in se jim z dovolj odločnosti in volje lahko izognemo ter s tem zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni. Ve se tudi, katere zgodnje znake in simptome povzročajo posamezni raki: njihova prepoznava omogoča, da maligno bolezen ugotovimo v zgodnji fazi, ko je ta še obvladljiva in so možnosti za ozdravitev visoke.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU