Jaka Jakopič

Od svojega šestega leta starosti, pa vse do 24 leta sem bil aktiven nogometaš. Nikoli nisem pil in nikoli kadil. Za seboj sem imel pet let poklicnega igranja nogometa. Sredi nogometne sezone sem točno na moj 25. rojstni dan prejel svojo prvo kemoterapijo, in jo nato prejemal 6 mesecev in pol na 14 dni. Nato sem prejel še 32 obsevanj.

Sedaj že drugo leto uživam status ne upokojenca, ampak poklicnega športnika. Da, začenja se moja tretja sezona igranja poklicnega nogometa. V prostem času pa pišem zgodbe, končujem knjigo in ŽIVIM ter ljubim življenje. Zakaj? Poglej dol v moj leksikon in še nižje najdi moje zgodbe…

Leksikon JJ:

Rak!?! Pa kaj!
Prav ste prebrali. To je bil naslov moje prve zgodbe, ki sem jo napisal, ko sem še prejemal kemoterapijo in jo kasneje malo dodelal.

Jaz
Kaj pomeni ta beseda sem spoznal šele sedaj. JAZ pomeni, da sem na svetu zaradi sebe, po zaslugi ljubezni mami Lidije in očita Matjaža. Ampak jaz sem sam. Če me ne bi bilo na svetu, bi bila verjetno oči in mami še zmeraj tam. In ko sem dojel, da sem jaz – JAZ, mi je bilo kar na enkrat lepo in nisem več stremel k popolnosti, ampak k temu, da sem jaz srečen in za svojo srečo le JAZ pomemben.

 

Življenje
Je le eno. In ne glede v kakšni situaciji se znajdeš, ga živi. To sem spoznal med boleznijo. Živel sem po trenutnih zmožnostih, našel sem stvari in delal reči, katerih prej nisem poznal, videl in zanje nisem imel časa. Torej odkrij nekaj, kar te zanima in kar lahko počneš. Bolezen ni ovira. Ovira si le ti.

 

Nasmeh
Najlepši takrat, ko ti je najtežje. Najlepši takrat, ko postane nalezljiv. Najlepši takrat, ko ga drugi ne vidijo. Najlepši kjerkoli in kadarkoli…

 

Objem
Pred boleznijo mi je bil malo čuden in umeten. Sedaj pa pristen in veliko, veliko lepši kot kakršenkoli drug način komuniciranja z znancem ali neznancem. Ko začutim nekoga, mi je vseeno, kaj si mislijo drugi. In še nekaj: objem je prav tako nalezljiv kot smeh, če je odkrit in z namenom…

 

Popolnost
Je ni!! Nihče je nima. Ko to spoznaš, vidiš, da je ne rabiš. Z rakom nisem bil popoln in bilo mi je vseeno. V marsičem nisem popoln, a mi je vseeno. Ni me tega sram in ker me ni, živim lepo, pa naj si drugi mislijo karkoli. Všeč sem si takšen kot sem. Delam, kar me veseli in živim, kot si sam želim. Poizkusi. Biti nepopoln je veliko lažje in manj mukotrpno, kot neprestano stremeti k popolnosti (predvsem k popolnosti, ki jo od tebe zahtevajo drugi).

 

Jok
Potreben, ko se ti joče in ko ni zaradi smiljenje samemu sebi. Odličen način čiščenja in prepotreben za lepši jutri. Če ga ne bi bilo, ne bi znal ceniti smeha…

 

Pijača in kajenje
Kot sem napisal že na začetku. Nikoli nisem pil in nikoli kadil. Nekateri mi pravijo, da bi moral sedaj piti in kaditi, ker sem dobil raka. Jaz pa pravim, da prav zato, ker nisem pil in kadil, sem raka hitreje odstranil in mi je bilo veliko lažje, kot nekaterim, ki se tudi med boleznijo in po bolezni predajajo alkoholu in kajenju. Torej živite zdravo, rak vam je nekaj skušal povedati, poslušajte končno!

 

Trpljenje, bolečina
Prijateljica Tina mi je nekoč rekla: “… zavidaj tistemu, ki trpi, ne tistemu, ki je srečen.” Zelo hitro sem se strinjal s tem, tudi vi se boste, če se še ne.

 

Prijatelji
Ni pomembno kako izgledaš! Pravi prijatelj ne vidi tvojega izgleda. Hvala bogu da sem to spoznal, ko sem zbolel in videl, da sem imel ob sebi prave prijatelje. Hvala vsem prijateljem, ki nosite mojo rumeno…(oprostite, a moji prijatelji že vedo, na kaj mislim). Verjemite, tudi vi imate prijatelje. Ne izogibajte se jim zaradi svoje bolezni, ampak sprejmite roko, ki vam jo nudijo in naj vas vodijo tja, kjer vam bo v njihovi družbi lepo.

 

 

Zdravniki
Ne pomagajo zato, ker bi radi z nami zaslužili, temveč zato, ker nam želijo, da bi bili zdravi. Mene je moja zdravnica dr. Simona Borštnar (spet bo huda J ) spravila nazaj na igrišče, in verjemite, resnično mi želi zdravja. Všeč mi je, ko mi napiše na vabilo, mail ali na izvid “Dragi Jaka!” Kar stisne me! Pojdite še po drugo mnenje, a pazite, da Vam ne vzamejo preveč denarja. Upam, da ne boste prepozno dojeli, kdo služi na komu. Verjemite, moja zdravnica in vsi ostali si želijo, da ozdravite in ne trpite!! Od vas pa si zagotovo ne želijo denarja. Ne, ne gre za denar, gre za povezanost in za lepši danes ter jutri, pa čeprav z boleznijo.

Kemoterapija- bruhanje, brez las, izmučenost….
Ne nisem “sado mazo” ampak sem tip človeka, ki je navajen, da je za vsako stvar potrebno nekaj doživeti, da ti je bolje. Ko so mi začeli izpadati moji dolgi lasje v šopih, sem bil vesel. Ko sem bruhal, sem bil vesel….!?! Zakaj? Ker je delovalo, kemoterapija je delovala in to je pomenilo, da rak odhaja, počasi, a zanesljivo. Večini je muka in odpor, ker bi bili radi zdravi brez posledic. A ne gre. Tudi ko hujšamo, so posledice in je garanje. Nič ne gre zlepa, tudi čudež je privilegij primitivcev (besede g. Domančiča). Pa še res je, joj kako je res…Nisem spoznal športnika, ki bi brez napora zmagal. Morda zgleda po televiziji tako, kjer se ne vidi njegovih treningov in odrekanj. In ko mu ne gre, prav tako ne vidimo, koliko je vložil, pravimo le, da je zanič. Pa ni res. Kot pri športu, se mora za ozdravitev “poklopiti” veliko stvari, od zdravnikov, do zdravil in nenazadnje in zame najpomembneje, vaše discipline in želje, tudi ko je ni…

 

Smrt
Sestavni del življenja in ko to dojameš, živiš vsako sekundo, predvsem zase. Ko si zadovoljen s seboj, so srečni vsi ljudje, ki te imajo radi in ki ti nekaj pomenijo. In kar naenkrat sploh ne vidiš tistih, zaradi katerih si se prej obremenjeval in si grenil življenje. ŽIVI SEDAJ IN NE ČAKAJ NA…

 

Sebastijan…
…kjerkoli že si, hvala za nasmeh, vedno ga bom nosil s seboj. (2005)

Foto: Diana Andelič

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU