Upanje na obzorju

Svetovna konferenca o raku trebušne slinavke
8-10 maj, Coral Gables, Florida

Letos smo seže tretjič  zbrali na letnem srečanju Svetovne zveze raka trebušne slinavke (WPCC), mlade organizacije, ki združuje 26 organizacij iz držav vseh petih celin. Žal zbolevnost za rakom trebušne slinavke še vedno narašča, bolezen je zelo nevarna in težko ozdravljiva, predvsem zaradi poznega odkrivanja. Za celotno delovanje te mednarodne organizacije in tudi za najpomembnejša dogajanja na področju iskanja novih diagnostičnih postopkov in novih terapij, je poskrbelo farmacevtsko podjetje Celgene, za kar smo vsi zelo hvaležni. Svetovna organizacija WPCC tsno sodeluje s farmacijo in je dejavna pri pridobivanju finančnih sredstev za raziskave, pri ozaveščanju prebivalstva in opozarjanju na nujne spremembe pri diagnosticiranju in zdravljenju. Konference se je letos udeležilo štirideset predstavnikov iz prav toliko organizacij, skupaj iz dvaindvajsetih držav.

Letošnje vsebine konference so bile še posebej zanimive. V zdravstvenem delu so nas nagovorili trije strokovnjaki iz ZDA (gastroenterološko področje), ki se še posebej posvečajo trebušni slinavki. Poleg svojega dela v bolnišnicah in profesure na fakultetah (vodilni zdravnik je profesor na Harvardu) vodijo raziskave in klinične študije, posvečene prav raku trebušne slinavke. Zdravnika sta predstavila predvsem svoje raziskovalno delo in klinične študije, diplomirana medicinska sestra pa področje nege, pred in po operaciji ter paliativno oskrbo. Dobre rezultate kažejo krvni testi, ki so v preskušanju in ki zaznajo celice raka v krvi (neke vrste tumorski markerji), dalje tudi že uporabljajo pri diagnostiki sokove, ki jih slinavka izloča ali kri iz vene v bližini slinavke. Še novejše pa je ustvarjanje tako imenovanih mikro mehurčkov, ki v slinavki obkrožijo tudi najmanjše maligne tvorbe in so s tem vidne na ultrazvočnem pregledu v najbolj zgodnji fazi. Na UZ so bile doslej tvorbe videne večinoma prepozno. Veliko kliničnih študij se dotika uporabe novih zdravil in terapij, ki dajejo odlične rezultate. Prvič odkar se srečujemo na konferencah WPCC, se poraja novo upanje na obzorju. Vsekakor gre velika zasluga tudi vsem nevladnim organizacijam, ki so spodbudile predstavnike vlad, da vlagajo več finančnih sredstev v iskanje rešitev pri odkrivanju in zdravljenju raka trebušne slinavke in ki nenehno ozaveščajo prebivalce o preprečevanju in odkrivanju tega raka.
Ker se na tem širšem projektu srečujemo vedno bolj ali manj isti ljudje, se že dobro poznamo in tkemo prijateljske vezi. Tako imam že kar nekaj prijateljev iz vseh koncev sveta, ki so uspešno premagali raka trebušne slinavke in ki nam vsem vlivajo upanje pri premagovanju te  nevarne bolezni.

Nataša Elvira Jelenc

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU