Rak je lahko nepričakovano tudi vaša bitka. In tudi vaša zmaga.

4. februar je Svetovni dan boja proti raku, ki ga na slovenskem in globalnem nivoju obeležujemo z različnimi aktivnostmi in predvsem sporočamo, da prav vsi – torej posamezniki in celotna skupnost – lahko aktivno prispevamo k zmanjševanju obolevanja za to boleznijo.

Dejstva: za rakom v Sloveniji vsako leto zboli več kot 13.000 ljudi, z izkušnjo bolezni pa živi skoraj 90.000 Slovencev, tj. skoraj 5 % celotne slovenske populacije. Tudi napovedi niso optimistične: v prihodnosti bo za rakom verjetno zbolel eden od dveh moških in ena od treh žensk. Prizadene tako svojce, prijatelje, sodelavce kot širšo skupnost. Dejstvo je tudi, da je rak prvi javnozdravstveni problem slovenske družbe.

Optimizem: dobra novica je, da o raku danes ogromno vemo in da ta bolezen ni nujno smrtonosna. Razvoj in napredek medicinske in farmacevtske stroke prinašata nove načine zdravljenja, ki so učinkoviti pri različnih tipih raka, ki so še včeraj veljali za neozdravljive. Dobri rezultati so doseženi z uporabo tarčnih zdravil, največ upanja pa obetajo imunoonkološka zdravila, ki počasi prodirajo tudi v Slovenijo.


Kaj je dobro vedeti: da je angažma javnega zdravstva na področju raka velik; prizadevanja gredo v smer zgodnje diagnostike, predvsem pri tistih oblikah bolezni, ki jih lahko odkrivamo s presejalnimi testi (rak materničnega vratu – ZORA, rak dojk – DORA, rak debelega črevesa in danke – SVIT), saj zgodnja diagnoza pomeni tudi večjo verjetnost, da bomo ozdraveli. Pomembno je, da se na vabilo odzovemo in tako naredimo nekaj zase.

Poleg javnega zdravstva in vladnih institucij je na področju problematike raka zelo aktiven in prodoren tudi nevladni sektor – različna društva in nevladne organizacije se trudimo, da bolnikom z rakom pomagamo z različnimi oblikami pomoči. Društvo onkoloških bolnikov Slovenije že 31 let pomaga bolnikom pri soočanju z boleznijo in vračanju v vsakdanje življenje. V društvu deluje mreža prostovoljcev, ki s svojimi izkušnjami in posebnimi izobraževanji bolnikom pomagajo v okviru programa Pot k okrevanju. Program organizirane samopomoči bolnikov z rakom Pot k okrevanju pomembno prispeva k celostni obravnavi bolnikov, dopolnjuje njihovo zdravstveno oskrbo in jim nudi psihosocialno podporo in pomoč pri celostni rehabilitaciji.

Kaj lahko naredim jaz? Kaj lahko storiš ti? Raziskave so pokazale, da zdrav način življenja občutno zmanjšuje tveganje, da bi zboleli za rakom. Zadostna mera gibanja in uravnotežena prehrana sta ključni komponenti zdravega načina življenja. Svetovna zveza za nadzor nad rakom (UICC) dan boja proti raku obeležuje s komunikacijsko akcijo, ki poziva ljudi h gibanju (We can I canhttp://www.worldcancerday.org/SupportThroughSport ). Pojdite na sprehod, igrajte se z žogo, smučajte, sankajte … kakorkoli že, privoščite si zadostno mero zdravega gibanja na svežem zraku. In povabite in spodbudite tudi vaše otroke, prijatelje, starše … #wecanican

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU