Prim. Mojca Senčar – Živela je z nami …

Mojca je bila velik Človek. Tako velik, da  se ob njej nikoli nihče ni počutil majhnega.

Ana Žličar, predsednica DOBSLO

 

Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.  Mahatma Ghandi

Če za koga lahko rečemo, da je sprememba, ki jo vsi želimo videti v svetu, je to naša draga prim. Mojca Senčar, dr. med.  Bila, je in bo! V slovenski javnosti jo poznamo predvsem kot pogumno bojevnico v boju proti raku dojk. Poklicno zavezo je sklenila z Onkološkim inštitutom v Ljubljani in kar sedemnajst let delala kot specialistka anestezistka med najtežjimi bolniki. Z rakom in njegovimi posledicami se je srečevala vsak dan. A življenje se ji je zdelo prelepo, da bi obupovala ob stiskah in tegobah bolnikov. Tudi ko je zbolela sama, je raku napovedala odločen boj  − ne le kot zdravnica, ampak tudi kot bolnica in po upokojitvi še kot predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna se je v vseh teh vlogah izkazala kot neomajna, odločna, srčna in strokovna Ženska z veliko začetnico,  ki nas je kot ženske na novo definirala.  S svojim znanjem, izkušnjami in življenjskim optimizmom je neutrudno pomagala tistim, ki smo tako kakor ona sama zbolele za rakom. Vlivala nam je upanje in pogum, nam dajala strokovno in človeško oporo ter bila vedno na voljo za pogovor in nasvet. Zaradi njenih neprecenljivih zaslug na področju boja proti raku dojk in svoje požrtvovalnosti je bila leta 2005 izbrana za Slovenko leta.

Kot predsednica Slovenskega združenje za boj proti raku dojk Europa Donna  − od leta 1997  −  se je zavzemala za vse cilje združenja;  izstopala je njena želja, da bi imele vse ženske po Sloveniji enake možnosti zgodnjega odkrivanja in celostnega zdravljenja raka. Opozarjala je na pomen medsebojnega spoštovanja in sodelovanja med zdravniki, politiko in civilno družbo. Utirala je pot ozaveščanju javnosti o pomembnosti zdravega življenja, bila pa je tudi jasen glas za vzpostavitev preventivnih presejalnih programov. Življenje, posvečeno detabuiziranju raka in ozaveščanju o pomenu zdravega načina življenja ter zgodnjega odkrivanja raka, jo je hkrati plemenitilo in neizmerno osrečevalo. Bolnicam in njihovim svojcem je bila ves čas na voljo za osebne razgovore in svetovanje po telefonu. Neprecenljiva je bila njena pomoč pri njihovih odločitvah, povezanih s soočanjem z boleznijo in zdravljenjem. Zato so dosežki  združenja Europa Donna  v veliki meri tudi sad Mojčinega neutrudnega, strokovnega in človekoljubnega prostovoljnega dela.

Leta 2014 jo je predsednik republike Borut Pahor odlikoval z medaljo za hrabrost, ki se je izkazala za »medaljo za življenje«. Kljub temu da  je po ponovitvi   bolezni prestajala agresivno zdravljenje in se soočala z lastno minljivostjo, je z neizmerno energijo še naprej pomagala številnim bolnicam in bolnikom ter ozaveščala o pomenu zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja raka in zagovorništva bolnikov. Opozarjala je na pomen paliativne oskrbe in urejanja področja evtanazije, predvsem pa pričevala, kako se soočiti s strahom in smrtjo.

Življenjsko in poklicno poslanstvo Mojce Senčar nam bo odslej opora v trenutkih stiske, njen optimistični  pogled na življenje in odgovornost za lastno zdravje pa dragocena oporoka,  po kateri  bomo uravnavali svoje poti.

 

Mojca Vivod Zor
foto: Europa Donna Slovenija

 

Mojci v slovo

Bila si zvezda vodnica
Prvoborka na okopih brezdušnih zdravstvenih sistemov
Svetal meteor
Velik človekoljub s še večjim srcem.

Tudi sama si morala prehoditi vse poti
da si lahko razumela sotrpine.

Hodila si z nami.
Od zdaj naprej boš hodila samo še po zvezdnih stezah.

Mi pa bomo tukaj hodili naprej zate.

Hvala ti za vse!

Darja Avsec

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU