Onkološki inštitut Ljubljana pristopil k cepljenju bolnikov proti COVID-19

Od danes, 18.3.2021 se lahko onkološki bolniki, ki izpolnjujejo kriterije, prijavijo za cepljenje na Onkološkem inštitutu Ljubljana. 

Cepljenje svojih onkoloških bolnikov bodo izvajali skladno z nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19 po naslednjem vrstnem redu prednostnih skupin:

a) onkološki bolniki po starosti:
– stari 80 let in več
– stari 75 let in več
b) onkološki bolniki, stari 70 let in več, TER posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost
*Posebej ranljivi kronični bolniki (tik pred terapijo ali na določeni terapiji):
bolniki z določenimi rakavimi obolenji:
–    bolniki, ki so trenutno na kemoterapiji
–    bolniki s pljučnim rakom na radikalni radioterapiji
–    bolniki z rakom krvotvornih organov ne glede na fazo zdravljenja
–    bolniki z rakom na imunoterapiji ali prejemniki zdravljenj s protitelesi
–    bolniki z rakom, ki prejemajo zdravljenje, ki vpliva na imunski sistem, kot so inhibitorji proteinske kinaze ali PARP inhibitorji
–    bolniki po PKMC v zadnjih 6 mesecih ali če še prejemajo imunosupresivna zdravila.

 

Postopek prijave bolnika za cepljenje
1.    Zdravstveno osebje OI bo bolnika ob obravnavi v ambulanti ali na bolnišničnih oddelkih OI seznanilo z možnostjo cepljenja na OI, tam bo posameznik tudi lahko oddal prijavo.
2.    Zainteresirani bolniki, ki izpolnjujejo zgoraj navedene kriterije, lahko za prijavo pokličejo na telefonski številki 040 378 522 ali 040 378 518 med delavniki od 8.00 do 15. 00 ali prijavo pošljejo prek e-naslova cepljenje.bolnikov@onko-i.si.
3.    Cepljenje za bolnike bo predvidoma potekalo ob petkih v prostorih ambulantne kemoterapije, pritličje stavbe C.
4.    Bolniki bodo o terminu cepljenja obveščeni prek SMS. Enako velja za vabilo na cepljenje z 2. dozo.
5.    Morebitne odpovedi terminov morajo bolniki sporočiti čim prej na naslov cepljenje.bolnikov@onko-i.si.
6.    Na dan cepljenja bodo bolniki pred cepljenjem opravili kratek posvet z zdravnikom. Po cepljenju morajo na cepilnem mestu počakati 15 minut, kjer jih bo opazovalo zdravstveno osebje. Morebitne kasnejše neželene učinke cepljenja bolniki sporočajo na e-naslov cepilno.mesto@onko-i.si, v primeru resnejših neželenih učinkov se obrnejo na svojega izbranega zdravnika.
7.    Tistim posameznikom, ki so v preteklosti ob cepljenju imeli hujše alergične reakcije, OI svetuje, da se za izvedbo cepljenja obrnejo na svojega osebnega zdravnika. Cepljenje lahko opravijo na Kliniki Golnik, kamor se naročijo z napotnico osebnega zdravnika.

Z izvajanjem cepljenja bodo pričeli predvidoma prihodnji petek 26. 3. 2021.

 

Onkološki bolniki so še posebej ranljivi za okužbo in tudi težji potek COVID-19, poleg tega okužba s COVID-19 praviloma pomeni prekinitev in zamik onkološkega zdravljenja, zato je cepljenje za te bolnike ključnega pomena. ”Cepljenje proti COVID-19 je edina možna rešitev za učinkovit in varen izhod iz pandemije novega koronavirusa. Na Onkološkem inštitutu si zato želimo čim hitrejše in čim višje precepljenosti celotne populacije, še posebej onkoloških bolnikov, zato bomo skladno z nacionalno strategijo cepljenja omogočili, da se bolniki OI lahko cepijo tudi v naši ustanovi” je povedala strokovna direktorica OI izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med.

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU