Nova odkritja in priložnosti uporabe konoplje

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Državni svet vabita v petek, 16. februarja, ob 10. uri na strokovni posvet z naslovom Nova odkritja in priložnosti uporabe konoplje v medicini in industriji. Posvet bo v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije na Šubičevi 4 v Ljubljani.

Vlada Republike Slovenije je v začetku svojega mandata med svoje prioritete postavila tudi legalizacijo medicinske uporabe konoplje in sprejetje potrebnih podzakonskih aktov za njeno gojenje, predelavo in nadzorovano uporabo v medicinske namene med svoje prioritete. Vendar pa trenutna zakonodaja v celoti ne omogoča izkoriščanja potenciala konoplje v industriji ter medicini in jo deloma celo omejuje. Izkušnje iz tujine kažejo, da konoplja omogoča proizvodnjo ključnih industrijskih izdelkov z inovativnimi metodami predelave. Specifične sorte konoplje so se izkazale za koristne v kmetijstvu in ekologiji, zlasti pri ekoremediaciji, kar je pomembno za boj proti podnebnim spremembam. Kljub temu, da je konoplja pod trenutno zakonodajo klasificirana kot droga, število znanstvenih raziskav o njenih pozitivnih učinkih nenehno raste.

Cilj razprave v Državnem svetu je osvetliti ključne informacije o napredku uporabe konoplje v farmaciji in medicini ter poudariti njeno uporabnost v industriji, ob tem pa izpostaviti pomen razvoja znanosti, raziskav, inovacij in ustrezne poslovne infrastrukture za prenos znanja v visoko vrednostne izdelke, kar bi spodbudilo gospodarstvo in prineslo koristi v zdravstvu, kmetijstvu in industriji.

O vse bolj aktualni tematiki in priložnostih, ki jih za slovenijo predstavlja industrija konoplje bodo spregovorili predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Ana Žličar, sekretarka za zdravstvo v kabinetu predsednika Vlade RS dr. Metka Paragi, predstojnica Znanstveno-raziskovalnega razreda Inženirske akademije Slovenije prof. dr. Tamara Lah Turnšek, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Vesna Marinko, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Frangež in državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Blaž Germšek.

Uvodnim nagovorom bodo sledile strokovne predstavitve strokovnjakov iz različnih interdisciplinarnih področji,  Program posveta 

Vsi zainteresirani bodo lahko dogodek spremljali v živo na www.ds-rs.si, posnetek bo dostopen tudi na spletni strani Državnega sveta.

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU