Najpogostejša vprašanja in odgovori glede cepljenja proti COVID-19 za onkološke bolnike

Onkološki inštitut Ljubljana je izdal knjižico za bolnike z rakom o cepljenju proti COVID-19, v kateri so strokovnjaki zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore  glede cepljenja: zakaj se cepljenje priporoča in kdaj, kako je s cepljenjem v različnih fazah onkološkega zdravljenja, kakšna je učinkovitost in varnost cepljenja, kateri so možni neželeni učinki in druga pogosta vprašanja glede cepiv. Onkološki inštitut cepljenje proti COVID-19 bolnikom z rakom priporoča, saj imajo lahko večje tveganje tako za okužbo s COVID-19 kot težji potek in izhod bolezni, zato ponovno poziva bolnike in tudi njihove svojce, da se odločijo za cepljenje.

Knjižica Onkološki bolniki in cepljenje proti COVID-19 – Kaj morate vedeti? je namenjena onkološkim bolnikom in njihovim svojcem, saj odgovarja tako na specifična vprašanja bolnikov z rakom v različnih fazah zdravljenja, kot tudi na nekatera splošna vprašanja glede cepljenja in cepiv, ki se pojavljalo v javnosti. V knjižici bodo bolniki z rakom našli pojasnila glede učinkovitosti in varnosti cepiv, priporočila glede cepljenja pri posameznih onkoloških zdravljenjih, kot so kemoterapija, imunoterapija, kirurško zdravljenje, informacije o dostopnih cepivih v Sloveniji in morebitnih neželenih učinkih cepljenja.

Strokovna direktorica OI izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med.,: ”Pri onkoloških bolnikih okužba s COVID-19 praviloma pomeni prekinitev in zamik onkološkega zdravljenja, kar lahko vpliva na izid bolezni, zato je izjemno pomembno, da se cepijo proti COVID-19. Koristi cepljenja brez dvoma odtehtajo morebitne stranske učinke cepljenja.” Tako izkušnje na Onkološkem inštitutu kot študije iz tujine kažejo, da neželeni učinki po cepljenju pri onkoloških bolnikih niso hujši kot pri ostalih.

V knjižici so podana tudi pojasnila o učinkovitosti cepljenja. Cepiva so lahko pri nekaterih bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom (zaradi raka ali zaradi onkološkega zdravljenja) manj učinkovita kot pri ostalih, zato je zelo pomembno, da bolniki s cepljenjem ne odlašajo, saj vsaka dodatna zaščita zmanjša verjetnost hudega poteka bolezni COVID-19.

Onkološki inštitut poziva tudi družinske člane bolnikov z rakom, naj se cepijo tudi oni, saj bodo s tem zaščitili  tako sebe kot bolnika. OI prav tako spodbuja bolnike in njihove bližnje, da še naprej upoštevajo epidemiološke ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe.

Knjižica je dostopna na spletnem mestu Onkološkega inštituta TUKAJ, v tiskani obliki bo bolnikom na voljo v naslednjih dneh ob prihodu na inštitut.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU