Matični mleček

Bolniki z rakom pogosto uporabljajo različne izdelke za samozdravljenje, ne le zdravila, ampak tudi prehranska dopolnila in druge izdelke, ki po svoji obliki in načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar to niso. Pred nadaljevanjem predlagamo, da se seznanite s tem kaj je zdravilo, kaj je prehransko dopolnilo in vse, kar še ostane.

Izdelki rastlinskega izvora so zelo različni, nekateri so na tržišču dostopni kot zdravila, nekateri kot prehranska dopolnila, pogosto jih ljudje pripravljajo sami. Pomembno je vedeti, da imajo izdelki rastlinskega izvora lahko pomembne neželene učinke ali pa spremenijo delovanje drugih zdravil. Pri njihovi uporabi je zato potrebna enaka mera previdnosti kot pri drugih izdelkih v samozdravljenju.

 

Kaj je matični mleček in kako deluje

Matični mleček je izloček žlez mladih čebel dojilj in predstavlja hrano za čebeljo zalego in čebeljo matico. Je gosta viskozna substanca bledo rumene barve in kislega okusa.

Raziskave so pokazale, da matični mleček pomaga pri predmenstrualnih in menopavznih simptomih. Ima estrogene učinke, pri moških pa morda zviša serumsko koncentracijo testosterona, zato naj se bolnice s hormonsko odvisnim rakom dojke in moški z rakom prostate izdelku izogibajo.

Pri onkoloških bolnikih, ki so se zdravili s kemoterapijo in radioterapijo, je v kombinaciji s standardnimi raztopinami za izpiranje ust izboljšal simptome in skrajšal čas zdravljenja vnetja ustne sluznice. Potrebne so večje klinične raziskave, ki bodo potrdile dobrobit matičnega mlečka v ta namen.

Matični mleček lahko pri zdravih prostovoljcih izboljša splošno zdravstveno stanje. Klinične raziskave so pokazale, da pri zmerno povišanih maščobah v krvi zniža koncentracijo holesterola, pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 pa zniža krvni sladkor.

Matični mleček je na slovenskem tržišču dostopen kot prehransko dopolnilo.

 

Neželeni učinki izdelkov iz matičnega mlečka

  • Neželeni učinki niso dobro raziskani, najpogosteje pa se omenjajo zvišanje telesne mase, pojav rdečice in gastrointestinalne motnje.
  • Opisani so posamezni primeri hudih alergijskih reakcij, poslabšanj astme in vnetij črevesja.

Interakcije med izdelki iz matičnega mlečka in zdravili 

  • Varfarin: matični mleček lahko poveča učinke varfarina, kar poviša tveganje za krvavitve. Matičnega mlečka ne jemljite, če se zdravite z varfarinom ali drugimi zdravili, ki vplivajo na strjevanje krvi.
  • Zdravila za zniževanje holesterola: matični mleček lahko poveča učinke zdravil za zniževanje holesterola.

 

Dodatna opozorila pri uporabi izdelkov iz matičnega mlečka

Bolnice s hormonsko odvisnim rakom dojke in bolniki z rakom prostate naj se matičnemu mlečku izogibajo, saj lahko spodbudi rast rakavih celic.

Izdelki iz matičnega mlečka so na tržišču dostopni kot prehranska dopolnila. Prehranska dopolnila so po zakonodajni definiciji živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. Za prehranska dopolnila niso predpisani farmacevtski standardi kakovosti, niso namenjena zdravljenju in preprečevanju bolezni in zanje tudi ne veljajo klinični standardi učinkovitosti. Prehranska dopolnila navadno nimajo opozoril, previdnostnih ukrepov za bolnike in nimajo navedenih neželenih učinkov, kar pa ne pomeni, da do njih ne more priti.

 

VirIzbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri njihovi uporabi v onkologiji, 2019

Avtorji: 

asist. Andreja Eberl, mag. farm., spec.
asist. dr. Lea Knez, mag. farm., spec.
asist. dr. Samo Rožman, mag. farm., spec.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI

Avtorji so strokovne opise izdelkov pripravili po svojih najboljših močeh, z interpretacijo strokovnih dejstev, ki so bila znana do konca oktobra leta 2018. Avtorji ne jamčijo popolnosti predstavljenih podatkov in tudi niso odgovorni za posledice ravnanj na podlagi vsebine gradiva.

 

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU