Konferenca Zgodbe staranja

Pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za UNESCO se je odvijala zelo zanimiva konferenca Zgodbe staranja, ki je povezala različne poglede na staranje (znanstvenega, filozofskega, literarnega) in poudarila pomen povezovanja med različnimi področji. Sodelovali so vodilni tuji in domači znanstveniki in strokovnajki, med njimi prof. Tom Kirkwood, prof. Zvezdan Pirtošek, prof. Gregor Majdič, prof. Ingrid Tomkowiak. Konferenca je povezala različne deležnike s področja medgeneracijskega sodelovanja in ozaveščanja o staranju. Na okrogli mizi so se predstavili zanimivi programi dobrih praks na področju medgeneracijskega sodelovanja in aktivnega staranja, kot so projekti knjižnic (Modro brati in kramljati, Knjižne zmenkarije) osnovnih šol (Babica, povej mi) Dnevnih centrov aktivnosti za starejše pri Zvezi upokojencev Ljubljana; pritegnil nas je Glasbeno-izobraževalni program za starejše in še posebej projekt Inštituta Jožef Stefan – Projekt GRIDA, pomoč starejšim pri pridobivanju digitalnih veščin. Več na https://tinabilban.wixsite.com/zgodbestaranja.

Staranje je eden najpomembnejših sooblikovalcev sodobnega sveta. Staramo se mi sami in naši najbližji. Simptomi staranja določajo naše zmožnosti, želje in potrebe. Družba se stara, s tem pa se bistveno spreminja tudi njena dinamika. Znanje je tisto, ki nam omogoča razumevanje, sprejemanje in usmerjanje procesa staranja. Je podlaga za medsebojno razumevanje generacij in skupno oblikovanje družbe prihodnosti, ki staranje populacije razume kot dejstvo in izziv, ne pa kot breme.

Zaključujemo z uvodno mislijo prof Zvezdana Pirtoška z željo, da se vsi bolj zavemo pomembnosti skrbi za zdravje svojih možganov in uporabimo vse možnosti ter nova spoznanja s tega področja. To je velik izziv tudi za bolnike z rakom.
»V času, ki ga živimo, se v razvitih družbah strahu pred smrtjo telesa počasi umika strah, da bo v globoki starosti naše telo preživelo svoje možgane.«

Marija Vegelj Pirc in Milena Pegan Fabjan

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU