Klub ljubiteljev knjige

V začetku leta 2018 smo znotraj  ljubljanske skupine za samopomoč  z rakom bolnikov  ustanovili »bralni  krožek«, ki smo ga člani poimenovali Klub ljubiteljev knjige. Udeleženci mesečnih srečanj smo brez prevelikih načrtov in pričakovanj stopili na pot soočanja različnih pogledov, ki se izkristalizirajo ob prebiranju posamezne knjige in v pogovoru o knjigi združijo v skupno učenje in uvid. Domov odhajamo obogateni tako z različnimi doživljanji zgodb in čustev, ki se pri tem porajajo, kot tudi s skupno izkušnjo, ki jo imenujemo čarobnost skupnega učenja. Danes bi mesečna srečanja ob knjigi močno pogrešali.

Ljubitelji knjige se sestajamo enkrat mesečno, in sicer zadnjo sredo v mesecu v prostorih Društva onkoloških bolnikov Slovenije na Poljanski c. 14. Na srečanjih se pogovarjamo o knjigah, ki so bile že predstavljene v  reviji Okno, kot tudi o tistih, ki jih predlagamo udeleženci sami.  Do sedaj smo prebrali kar nekaj knjig, ki so se zvrstile takole: Desa Muck, Panika,  Milan Jesih, Telo iz črk, Darja Avsec, Svitanja in Črne in bele ptice, Alenka Rebula, Sto obrazov notranje moči, Elena Ferrante, Genialna prijateljica in O novem priimku, Elizabeth Lukas, Vse se uglasi in izpolni,  Aurelie Valongues, Stara mama v koprivah, Bronja Žakelj, Belo se pere na devetdeset, Khaled  Hosseini, Tek za zmajem in Rachel Naomi Remen, Zgodbe ob kuhinjski mizi.

Najprej nas je bilo v skupini osem, sedaj nas je že 12 rednih članov. Klubu se lahko kadarkoli pridružijo tudi drugi člani društva, saj smo veseli vsakega novega bralca. Mesečna srečanja ob knjigi  so postala stalnica dela znotraj ljubljanske skupine za samopomoč bolnikov z rakom in kaže na dobro prakso, ki bi jo lahko usvojile tudi druge skupine za samopomoč po Sloveniji. Z veseljem pomagamo pri začetnih korakih.

Srečanja ob knjigi so poučna, včasih zabavna, mestoma tudi trpka in žalostna, predvsem pa težko pričakovana, saj se veselimo »čarovnije«, ki se zgodi, ko skupaj sestavimo sliko o knjigi, ki je drugačna od tiste, ki smo jo prinesli na srečanje. Ob tem se globlje spoznavamo v odnosu do drugih in tudi do sebe.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU