Izjava za javnost ob dnevu brez cigarete

Vsako leto 31. januarja obeležujemo Dan brez cigarete in ob tem dnevu je tudi priložnost, da kadilci prenehajo s škodljivo razvado. Nacionalne mreže nevladnih organizacij s področja javnega zdravja – Mreža NVO varujejo naše zdravje, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Mreža 25×25, Preventivna platforma in Rdeči križ Slovenije so podale izjave za javnost ob dnevu brez cigarete in podpiramo prizadevanja, da se z omejitve uporabe izdelkov, ki dokazano predstavljajo tveganje za raka.

Vsi ukrepi, ki sledijo sloganu Svetovne zdravstvene organizacije: “Kako obvladati raka v 21. stoletju? Preprečimo, kar se da preprečiti. Zdravimo, kar se da zdraviti,” pomagajo olajšati breme raka. S prenehanjem kajenja,ki škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in škodljivo vpliva na zdravje, lahko vsak izboljša svojo kakovost zdravja in kondicije.

Vabimo k branju Izjave nacionalne mreže nevladnih organizacij na tej povezavi. Več o ukrepih, ki so predvideni v Zakonu o uporabi in omejevanju tobačnih izdelkov, ki jih podpirajo Nacionalni inštitut za javno zdravje, Onkološki inštitut Ljubljana in Klinika Golnik, si preberite na tej povezavi.

Kajenje je eden od najpomembnejših dejavnikov za razvoj številnih rakavih obolenj in številnih drugih bolezni in zdravstvenih težav. V Sloveniji je tobak med dejavniki tveganja najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti.

Vsi, ki bi želeli opustiti kajenje, se lahko obrnejo na najbližji zdravstvenovzgojni center brez napotitve zdravnika. Vključijo se lahko v skupinsko ali individualno svetovanje za opuščanje kajenja. Brezplačna pomoč kadilcem, ki želijo opustiti kajenje je na voljo tudi na brezplačnem svetovalnem telefonu na številki 080 27 77 vsak delovnik med 17. in 20. uro.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU