Glave gor!

S 1. sestankom smo pričeli 1. 9. 2005, prisostvovali smo predstavniki Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Zveze slovenskih društev za boj proti raku, Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Evropa Donna, Društva onkoloških bolnikov FRAJ-AN ter predstavniki Spinsa in direktor Onkološkega inštituta dr. Zvonimir Rudolf. Vsi smo se strinjali z idejo SPINS-a, da RAKA predstavimo tudi ljudem, ki niso neposredno povezani z boleznijo, jih ozaveščamo in jim pomagamo razumeti bolezen in bolnike. Odločili smo se za projekt, ki naj bi bil speljan v 1. Slovenski nogometni ligi in bi v dveh krogih zajel vseh deset mest, v katerih se igra prvoligaški nogomet. Tako bi z rakom posredno seznanili 10.000 ljudi, toliko si jih namreč povprečno ogleda tekme v dveh krogih nogometne lige.

Na drugem sestanku se nam je pridružila agencija IMELDA OGILVY, ki nas je z oglaševanjem popeljala še naprej. Predvsem njim in njihovi želji po pomoči se moramo zahvaliti, da se bo s to akcijo posredno srečalo kar 30.000 ljudi na tekmah; preko medijev, TV prenosa in oddaj ter člankov pa minimalno 300.000 ljudi, kar je res velik dosežek, ki smo ga lahko le sanjali.

Tako smo z akcijo začeli že na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo med Slovenijo in Škotsko v Celju, 12. 10. 2005, katero je na stadionu spremljalo 9.000 gledalcev, po televiziji pa 200.000 ljudi. IMELDA OGILVY je v akcijo kot “front mena” postavila našega člana in člana SPINSA-a Jako Jakopiča (Jaka je bil pred boleznijo profesionalni nogometaš in se je po bolezni, kot prvi v Sloveniji ponovno vrnil na igrišča kot poklicni športnik), ki se je za časopisne in jumbo oglase slikal z reprezentanti Slovenije. Odmev je bil zelo velik ter se je nepričakovano razširil tudi v tujino. Za še večji odziv med ljudmi pa je poskrbel TV oglas z Jako, ki ga je tudi z željo po pomoči v sodelovanju z IMELDO OGILVY posnel studio KEROZIN.

V akciji je sodelovalo, oz še sodeluje tudi veliko prostovoljk, članic skupin za samopomoč žensk z rakom dojke, katerim gre iskrena pohvala in zahvala za ves njihov trud pri izvedbi akcije. Na tekmah po različnih krajih Slovenje, spremljajo tekme, na stojnicah predstavljajo društvene publikacije, so na voljo za pogovor in vsem obiskovalcem delijo brošure akcije GLAVE GOR. Le-ta je lično oblikovana v obliki nogometne žoge. V njej so opisana osnovna dejstva o bolezni rak, ima pa še prostor za avtograme in posvetila.

Osnovni cilj akcije je že takoj na začetku večkratno presežen, saj smo z boleznijo seznanili veliko več ljudi, kot smo pričakovali. Zaradi velikega odziva, se bo akcija razširila še na druge športe, kasneje pa jo bo med svoje člane razširila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki prav tako že od vsega začetka sodeluje pri tem projektu.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU