Joga: številne prednosti za onkološke bolnike

Klinične raziskave v zadnjih letih prinašajo pritrdilne dokaze o prednostih joge za onkološke bolnike. Joga lahko omili številne posledice onkološkega zdravljenja.

 

Kaj je joga?

Joga s pomočjo sproščanja, jogijskih položajev in dihanja pomaga sprostiti napetosti in poiskati ravnovesje. Pri jogi se osredotočamo na dihanje, nežno in postopno povečujemo gibljivost v sklepih, izvajamo jogijske položaje, v katerih dosežemo raztezanje posameznih mišic ter istočasno krepitev drugih mišic.

Naše gibanje je med jogo usklajeno z dihanjem, zato vplivamo z jogo na parasimpatični živčni sistem, na umiritev naših misli in posledično postanemo bolj prisotni v tem trenutku. Med izvajanjem joge z aktivacijo mišic medeničnega dna vplivamo tudi na hormonsko ravnovesje in spodbudimo sposobnost samozdravljenja.

 

Dokazana učinkovitost joge v kliničnih raziskavah

Številne raziskave kažejo, da lahko joga učinkovita vpliva na zmanjšanje nezaželenih učinkov onkološkega zdravljenja raka dojk. Klinične raziskave kažejo, da so pogosti nezaželeni učinki zdravljenja raka dojk bolečina, limfedem, utrudljivost in depresivnost, prav tako pa zdravljenje zmanjšuje kvaliteto življenja in ima psiho-socialne posledice, kot so zmanjševanje socialnih stikov.

Joga po izvedenih kliničnih raziskavah dokazano vpliva na:

  • večjo kvaliteto življenja,
  • zmanjšuje utrudljivost in nespečnost,
  • gastrointestinalne simptome,
  • tesnobo in depresijo.

Študije so pokazale tudi, da lahko joga med zdravljenjem lajša aktivne simptome zdravljenja ter tudi, da pozitivno zmanjšuje tesnobo, če se jo izvaja redno vsaj 3 mesece.

V Sloveniji je bila joga priporočena med onkološkim zdravljenem v okviru Smernic za celostno rehabilitacijo bolnic z rakom dojk in Klinične poti za celostno rehabilitacijo bolnic z rakom dojk. Oba dokumenta prinašata priporočila in določata smer obravnave bolnikov z rakom dojk, ki so deležni individualizirane celostne rehabilitacije. Tak koncept celostne rehabilitacije, ki postavlja potrebe bolnika v središče, pri čemer je ključen cilj zagotavljanje kvalitete njegovega življenja, pa je bil prvič poskusno uveden v okviru Raziskave o celostni rehabilitaciji bolnic z rakom dojk OREH na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

 

Joga za onkološke bolnike na daljavo

Jogo onkološkim bolnikom na osnovi smernic priporočamo kot tehniko sproščanja, ki lahko ugodno vpliva na zmanjšanje utrudljivosti in motečega prekomernega potenja, ki je posledica neravnovesja v hormonih. Blagodejna je tudi pri nespečnosti in bolečinah.

Vabimo vas, da se pridružite vadbi joge, ki jo vsako sredo ob 17.00 uri vodi izkušena voditeljica in fizioterapevtka, Karmen Kubera. Za sodelovanje ne potrebujete nobenega predznanja, saj je joga primerna za začetnike. Za udeležence je brezplačna, na povezavi: https://onko.webex.com/meet/kkubera

Jogo boste lahko prek platforme Webex izvajali doma. Za sodelovanje potrebujete:

  • nameščeno aplikacijo Webex na računalniku ali na telefonu,
  • udobna oblačila,
  • topel prostor in blazino ali mehko podlago za vadbo.

Na spletnem mestu raziskave OREH www.onko-i.si/oreh je prosto dostopnih 5 posnetkov različnih vadb joge. Vsak posnetek vadbe traja 1 uro in omogoča izvedbo joge v domačem okolju. Priporočamo vam, da izvedete vseh 5 vaj.

Želimo vam veliko sproščenosti ob vadbah joge.

Avtorja: prof. dr. Nikola Bešić, dr. Mateja Kurir Borovčić

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU