Ta forum je namenjen za uporabo vsem, ki bi karkoli radi izvedeli ali povedali o raku. Na forumu veljajo enaka pravila obnašanja kot za celotno spletno mesto Društva onkoloških bolnikov Slovenije.
![]() |
Registracija | Pogosta vprašanja | Seznam članov | Koledar | Išči | Današnja sporočila | Označi forum kot prebran | ![]() |
|
|||||||
|
|
Orodja za teme | Išči po tej temi | Načini prikaza |
|
|
|||
|
|||
|
Ker vidim, da je forum moderiran, imam vprašanje.
Pred šestimi leti sem imel radikalno prostatektomijo. Imel sem oziroma imam zgolj kontrolo PSA. Od začetnih 0.004 mi je v teh letih narasel na 0.25. Pomeni to spet ponovitev bolezni? LP Ladislav www.pisateljstvo.com
|
|||
|
|||
|
Pozdravljeni!
Vrednost ki jo navajate je zelo nizka (normalna vrednost je do 1,4) in ponavadi ne pomeni nič resnega. Lahko pa porast PSA nakazuje na neko dogajanje v zvezi s tkivom prostate. Kaj natančneje se dogaja lahko potrdijo le klinični pregled in preiskave. So pa ob tako nizki vrednosti PSA običajno vsi izvidi v mejah normalnega in zato ni razloga za preplah. Verjetno bi bilo najbolj smiselno, da se detajlno pogovorite s svojim urologom, ki ima vso ustrezno dokumentacijo in Vam bo najlažje razložil, kaj po njegovem mnenju te vrednosti PSA pomenijo. Lep pozdrav! Mojca |
|
|
|||
|
|||
|
Najlepša hvala za odgovor!
Saj PSA pošiljam svojemu urologu, a je bi zdaj že 0.27. Ja, nekaj se dogaja, ker vedno malo raste. LP Ladislav! www.pisateljstvo.com
|
|||
|
|||
|
UROLOŠKI PREGLED
Anamneza: gospod prihaja na redno kontrolo. Stanje ELPR pred 6 leti. Težav nima, je pa moteč podatek, da je PSA znašal 0.27 Danes ponovno odvzeta kri za PSA – izvid naknadno. (0.3) Klinični status: idem. Transrektalni UZ prostate (TRUZ): v področju anastemoze infiltrakt, ki po barvi popolnoma odgovarja prostatičnemu tkivu, volumna cca 4cm. Povečanih bezgavk ni. Mnenje: gospodu predlagam, da prične z jemanjem Prostide tbl. 1 zvečer pred spanjem. Čez 3 mesece naj se ponovno oglasi zaradi kontrolr PSA. Na podlagi izvida se bomo odločili o ev. Androgeni deprivaciji. Diagnoza: C61. –Prostate/ st. post ELPR Vprašal sem nekaj urologov, ki menijo, da to zdravljenje ni primerno. Ne vem, kaj naj storim?