Brokoli

Bolniki z rakom pogosto uporabljajo različne izdelke za samozdravljenje, ne le zdravila, ampak tudi prehranska dopolnila in druge izdelke, ki po svoji obliki in načinu uporabe spominjajo na zdravila, vendar to niso. Pred nadaljevanjem predlagamo, da se seznanite s tem kaj je zdravilo, kaj je prehransko dopolnilo in vse, kar še ostane.

Izdelki rastlinskega izvora so zelo različni, nekateri so na tržišču dostopni kot zdravila, nekateri kot prehranska dopolnila, pogosto jih ljudje pripravljajo sami. Pomembno je vedeti, da imajo izdelki rastlinskega izvora lahko pomembne neželene učinke ali pa spremenijo delovanje drugih zdravil. Pri njihovi uporabi je zato potrebna enaka mera previdnosti kot pri drugih izdelkih v samozdravljenju.

 

Kaj je brokoli in kako deluje

Brokoli je vrtnina, ki jo uvrščamo v družino križnic, in sicer v skupino kapusnic, kamor spadajo še cvetača, zelje, ohrovt, koleraba. Kljub majhni energetski vrednosti predstavlja bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Na tržišču zasledimo različna prehranska dopolnila v obliki kapsul ali tablet, ki vsebujejo izvlečke iz brokolija, njegovih kalčkov ali semen.

Izdelki iz brokolija, predvsem izvlečki iz kalčkov brokolija, so pri bolnikih z rakom priljubljeni zaradi vsebnosti glukozinolatov, ki so sekundarni metaboliti rastlin, vsebujejo žveplo in so ostrega in grenkega okusa. Med pripravo hrane, žvečenjem in prebavo se glukozinolati razgradijo in tvorijo biološko aktivne spojine, kot sta indol-3-karbinol in sulforafan.

Epidemiološke raziskave ter raziskave na tumorskih celicah v celičnih kulturah in na živalih nakazujejo, da bi sulforafan lahko preprečeval nastanek nekaterih vrst raka, vendar so potrebne večje klinične raziskave, ki bi potrdile dobrobit uporabe bodisi sulforafana bodisi brokolija pri preprečevanju nastanka raka. Torej za zdaj izdelkov iz brokolija ne uporabljamo za preprečevanje ali zdravljenje raka.

 

Neželeni učinki izdelkov iz brokolija

Izdelki iz brokolija so na tržišču prisotni kot prehranska dopolnila, zato nimajo navedenih neželenih učinkov, kar pa ne pomeni, da do njih ne more priti. Izdelke iz brokolija so bolniki in prostovoljci v kliničnih raziskavah dobro prenašali, najpogosteje so se pojavili napenjanje, driska in neugodje v želodcu.

 

Interakcije med izdelki iz brokolija in zdravili 

  • Brokoli vsebuje večje količine vitamina K, na kar morajo biti pozorni bolniki, ki se zdravijo z antikoagulanti (npr. varfarinom ali acenokumarolom). Uživanje velikih količin ali nenadne spremembe v količini zaužite zelenjave lahko vplivajo na učinkovitost in varnost zdravljenja z antikoagulanti. Bolnikom svetujemo, da se pred začetkom jemanja izdelkov iz brokolija posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom.
  • Izdelki iz brokolija lahko inducirajo določene jetrne encime, zato se ob njihovem sočasnem jemanju z drugimi zdravili posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Dodatna opozorila pri uporabi izdelkov iz brokolija

Izdelki iz brokolija so na tržišču kot prehranska dopolnila. Ta so po zakonodajni definiciji živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano, niso pa namenjena zdravljenju in preprečevanju bolezni. Za prehranska dopolnila niso predpisani farmacevtski standardi kakovosti, navadno nimajo opozoril, previdnostnih ukrepov za bolnike in nimajo navedenih neželenih učinkov, kar pa ne pomeni, da do njih ne more priti.

 

VirIzbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri njihovi uporabi v onkologiji, 2019

Avtorji: 

asist. Andreja Eberl, mag. farm., spec.
asist. dr. Lea Knez, mag. farm., spec.
asist. dr. Samo Rožman, mag. farm., spec.

IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI

Avtorji so strokovne opise izdelkov pripravili po svojih najboljših močeh, z interpretacijo strokovnih dejstev, ki so bila znana do konca oktobra leta 2018. Avtorji ne jamčijo popolnosti predstavljenih podatkov in tudi niso odgovorni za posledice ravnanj na podlagi vsebine gradiva.

Print Friendly, PDF & Email

 

MENU